У серпні виповнюється 10 років від дня створення благодійної організації, яка опікується здоров’ям правоохоронців, — «Лікарняній касі столичної поліції». Історія її створення та розвитку — красномовний приклад успішної реалізації профспілкового соціального проекту. Про те, як усе починалося і яких результатів досягнуто, кореспонденту «Голосу України» розповідає голова Київської міської організації профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України, полковник міліції у відставці Петро Васюк.

— Петре Григоровичу, кому належить ідея створення лікарняної каси?
— Влітку 2008 року за спільною ініціативою керівництва, профспілки та ветеранської організації Головного управління МВС України в місті Києві було утворено ініціативну групу, яка мала вивчити досвід функціонування лікарняних кас в Україні та викласти своє бачення щодо доцільності її створення в колективі Головного управління. Досвід, до речі, був і позитивний, і негативний, однак сама по собі ідея була соціально спрямованою і прогресивною. Успіх діяльності такої організації, на загальну думку ініціативної групи, залежить від порядності та професійності членів органів управління, передусім — персоналу благодійної організації.
Після зважування всіх «за» і «проти» вирішено було не ризикувати зі створенням самостійної юридичної особи, а «протестувати» майбутню організацію на базі профспілки — у її, так би мовити, лоні.
І ось 8 серпня 2008 року в актовій залі госпіталю Головного управління відбулося історичне розширене засідання комітету профспілки за участю представників керівництва Головного управління, медичної служби та ветеранської організації. На порядку денному — створення Фонду лікування та оздоровлення Київської міської організації профспілки атестованих працівників ОВС України «Лікарняна каса» як структурного підрозділу профспілки. Очолив фонд заступник голови профспілки Михайло Сіяниця.
Уже перші місяці роботи фонду показали його ефективність та популярність серед особового складу. Тож у квітні 2009 року комітетом профспілки на базі фонду було створено самостійну юридичну особу — благодійну організацію «Лікарняна каса столичної міліції».
— Як вплинуло реформування на ефективність роботи?
— Після реформування МВС України і створення Національної поліції організація змінила найменування на «Лікарняна каса столичної поліції». Її незмінним керівником залишається М. Сіяниця, а до складу правління обрано представників профспілки структурних підрозділів столичної поліції. Очолює правління також один з профспілкових активістів — голова профорганізації Святошинського управління поліції Василь Бровчук.
На сьогодні лікарняна каса налічує майже 8 тисяч членів — поліцейських, пенсіонерів МВС України та членів їхніх сімей. За 10 років діяльності вона стала лідером серед лікарняних кас у системі охорони здоров’я МВС України та входить до десятки найефективніших серед 200 лікарняних кас в Україні. Звичайно, лікарняна каса, як і профспілкова кредитна спілка, що також заснована профспілкою, є гордістю столичної профспілки поліції.
Велику підтримку лікарняній касі надає заступник голови Національної поліції України — начальник Головного управління Нацполіції у місті Києві Андрій Крищенко. До речі, він, як і його заступники, також є членами лікарняної каси.
— Чи багато спілчан скористалися пільговою допомогою?
— Протягом 10 років персоніфіковану допомогу лікарняної каси отримали 34 тисячі пацієнтів — членів організації на суму майже 27 мільйонів гривень. З цієї суми на стаціонарне лікування витрачено 72% коштів, на оперативне лікування — 5,5%, на амбулаторне лікування — 3,4%, на обстеження (лабораторні, МРТ, КТ, УЗД, мамографію) — 15%, на матеріальну допомогу при народженні дітей та їх лікування — 4,1%.
Одночасно з наданням персоніфікованої допомоги своїм членам лікарняна каса допомагала базовій медичній установі — територіальному медичному об’єднанню МВС України по місту Києву — у придбанні сучасного обладнання, апаратури та лікувальних препаратів загалом на суму майже 2,5 мільйона гривень. Серед придбаного — вкрай необхідні для роботи медичної установи аналізатори: біохімічний, імуноферментний, лактози та лактату.
Члени лікарняної каси вже давно забули ті часи, коли для проведення біохімічного аналізу крові чи МРТ доводилося бігати по комерційних медичних закладах, аби за немалі гроші зробити те чи інше дослідження. Сьогодні все це на місці, причому, завдяки лікарняній касі — безплатно.
Не забуваючи про статус благодійної організації, лікарняна каса за рішенням правління взяла на безплатне обслуговування 110 членів сімей працівників, які загинули при виконанні службових обов’язків, і 49 ветеранів служби — інвалідів, учасників бойових дій Другої світової війни.
Своє перше десятиліття лікарняна каса столичної поліції зустрічає сповненою енергії і нових амбітних планів, тож побажаємо їх здійснення та нових досягнень. Упевнені, що успішні лікарняні каси є добрими паростками майбутньої страхової медицини в Україні.

Оксана КАЛУГІНА.