За наслідки своїх фастфудівських уподобань відповідальні... самі громадяни

 

Літо. Спека. Час відпусток і спалаху кишкових інфекцій. Україну накрила хвиля масових отруєнь. З різних регіонів країни щодня надходять повідомлення про постраждалих на ниві неякісних закладів громадського харчування співвітчизників. Харчові отруєння стаються в дитячих таборах і санаторіях, на весіллях і масових святах. Тепер на слуху резонансна НП зі шкодою для здоров’я, пов’язана з вуличною торгівлею шаурмою в Києві.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 

За словами начальника Головного управління Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (Держ-продспоживслужби) у Києві Олега Рубана масове отруєння сталося 30 липня, коли люди звернулися в одну з лікарень з однаковими симптомами — блювота, висока температура, діарея, що дуже схоже на сальмонельоз.
«У Києві — черговий спалах кишкової інфекції після вживання шаурми, — констатувала на своїй сторінці у Фейсбуці завідувач кафедри інфекційних хвороб НМУ Ольга Голубовська. — Пам’ятайте про те, що зволікання зі зверненням до лікаря може призвести до розвитку важких ускладнень — від різноманітних шоків до тромбозу мезентеріальних судин і навіть сепсису».
Вона нагадала лікарям і пацієнтам, що час від вживання неякісного продукту до появи перших клінічних симптомів при сальмонельозі становить від 2 годин до 3 діб, рідше — до 7 діб. Це так званий інкубаційний період, що він коротший, то важчий перебіг захворювання. При інших харчових отруєннях може бути від півгодини до декількох годин...
Через два дні постраждалих було вже 70, зокрема десятеро дітей. Держпродспоживслужба ввечері 1 серпня повідомляла про 33 випадки отруєння по місту. Жертви шаурми купували її переважно в МАФах біля станцій метро «Дарниця», «Поштова площа», «Оболонь», «Лісова». Також відомо про декілька випадків отруєння в Київській області. Триває епідеміологічне розслідування. А поки що в Держпродспоживслужбі радять не купувати продукти для вживання в їжу в неперевірених місцях, особливо за температури повітря +28...+30°С...
Учора на прес-конференції в Києві Олег Рубан повідомив, що небезпечною для здоров’я шаурмою торгували точки, що належать одному суб’єкту господарювання. За його словами, винні в отруєнні відповідатимуть згідно з Кримінальним кодексом, а діяльність цих вуличних фастфудів припинено.
Літо триває... І багато експертів вважають, що ситуація з масовими отруєннями спровокована не лише спекою, а й відсутністю належного нагляду з боку держорганів за безпекою закладів громадського харчування. Зокрема — через ліквідацію Державної санітарно-епідеміологічної служби торік.
У Держпродспоживслужбі, що стала правонаступником СЕС, запевняють: виною всьому — відсутність необхідних повноважень і заборона на перевірки.
Поки що Держпродспоживслужба не може запобігти наявним ризикам. Про це в коментарі «Фокусу» заявив очільник нової структури Володимир Лапа. За його словами, той список повноважень, який був у СЕС, давав змогу досить ефективно забезпечувати проведення державного контролю. А в її правонаступників таких повноважень для повноцінної діяльності немає. Також він зазначив, що наразі в Україні немає посадової особи з повноваженнями головного санітарного лікаря.
Фахівці нарікають, що на законодавчому рівні немає чіткого розмежування функцій у пов’язаних із цією сферою різних відомств. Мовляв, частину цих питань найближчим часом вдасться зняти, якщо парламентарії ухвалять відповідний законопроект, який уже зареєстрований у Верховній Раді. Голова Держ-продспоживслужби сподівається, що в першому читанні документ буде розглянутий уже у вересні-жовтні. А поки що випадки, пов’язані з отруєннями, які повинні розглядатися профільними фахівцями, проходять через комісію з техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Іван ЗАДЕРЕЙ.