Днями Інститут законодавства Верховної Ради провів круглий стіл, на якому обговорено питання партнерства у сфері інноваційної діяльності в Україні. Цикл таких обговорень було започатковано в 2013 році. В обговоренні питань співробітництва держави та бізнесу з метою модернізації економіки та створення нових виробничих та соціальних об’єктів взяли участь працівники апарату Верховної Ради України, представники науково-освітянської сфери.
Відкриваючи засідання, в. о. директора Інституту законодавства академік АПрН України Олег Зайчук (на знімку) запропонував до обговорення такі напрями: особливості державно-приватного партнерства у науково-технологічній сфері, перспективні напрями партнерства в інноваційній сфері.
Модератор круглого столу — науковий консультант Інституту законодавства, д. е. н. Валерій Сергієнко акцентував увагу присутніх на неоднозначності визначення державно-приватного партнерства як організаційного альянсу, необхідності уточнення термінології.
З доповіддю щодо проблем використання публічно-приватного партнерства як інструмента інноваційної модернізації національної економіки виступив провідний науковий співробітник, к. е. н. В’ячеслав Гусєв, який зосередився на умовах розбудови інноваційної моделі, формах партнерства, практиці реалізації такого партнерства у різних країнах світу.
З науковими повідомленнями виступили начальник інформаційно-аналітичного управління Держлікслужби України к. е. н. Володимир Бортницький та завідувачка відділу проблем розвитку національного законодавства Інституту законодавства Оксана Клименко, які аналізували тенденції розвитку нормативної бази Євросоюзу у цій сфері відносин.
Проблемам удосконалення законодавчого поля у сфері інвестиційного забезпечення розвитку економіки та використання різних форм партнерства присвятили виступи наукові співробітники Інституту законодавства Олександр Костилєв, к. е. н. Айше Мусаєва і Андрій Лапінський, с. н. с. Інституту економіки та прогнозування НАН України Олена Бойко.
Інформація директора Інституту еволюції економіки к. е. н. Ігоря Макаренка щодо впровадження публічно-приватного партнерства в освітній сфері викликала жваву дискусію присутніх.
Загалом, усі учасники дискусії погодилися з необхідністю та актуальністю упорядкування чинного нормативного поля в цій сфері та необхідністю в подальшому приділити більше уваги питанням реалізації партнерства на регіональному рівні.