Учора вартість долара у національній валюті перетнула психологічну межу в 27 гривень. Зранку на міжбанківському валютному ринку курс встановився на рівні 27,00—27,05 гривні за долар.

З початку липня національна валюта хоч і незначно, та все-таки знецінюється. Днями у Нацбанку пояснили, що курсові коливання спричинили «активне проведення компаніями операцій з перерахування дивідендів за кордон (з початку липня з цією метою було куплено майже 300 млн доларів) та вихід нерезидентами з облігаціями внутрішньої державної позики (з початку липня обсяг ОВДП в портфелях нерезидентів скоротився майже на 1,3 млрд грн)».

Також, за даними регулятора, на курсову динаміку впливали значні обсяги повернення ПДВ наприкінці місяця, що значно зменшує обсяг вільного продажу валюти, а також збільшення попиту на готівку, зокрема зі сторони тіньового аграрного сектору у зв’язку з початком сезону. НБУ підтвердив, що для врегулювання ситуації неодноразово виходив з валютними інтервенціями.

На думку фінансистів, курсові гойдалки стануть небезпечними для економіки країни у тому випадку, якщо уряду не вдасться домовитися з МВФ про виділення траншу й продовження співробітництва у рамках програми розширеного кредитування (EFF), яка діє з 2015 року. Хоча й нинішня курсова нестабільність може спричинити пришвидшення інфляції і, як наслідок, зростання цін.