Українська сторона стоїть на позиції передачі 36 росіян тільки РФ,
а не жодним ОРДЛО, в обмін на звільнення наших в російських тюрмах

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова надіслала своїй російській колезі Тетяні Москальковій чергового листа з пропозицією проведення гуманітарного обміну. Про це повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений Президента України з питань мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко (на знімку).

За словами Ірини Геращенко, українська омбудcмен Людмила Денісова відвідала пенітенціарні заклади, де, серед інших злочинців, утримуються росіяни, засуджені за тероризм та інші важкі злочини проти нашої держави: «Зокрема, Уповноважена Верховної Ради зустрілася з громадянином Сєдіковим, який мріє повернутися на «родіну», в РФ. Я також неодноразово бувала в тюрмах і спілкувалася з цими потіряшками, більшість з них скаржилися, що «родіна» забула про них настільки, що навіть консул жодного разу не відвідував. Громадянина РФ Сєдікова регулярно записують у свої списки представники ОРДЛО, повторюючи маячню, що в нього «подвійне громадянство — РФ і рєспублік», але відповідально заявляю, що жодного разу ані про долю Сєдікова, ані Агєєва, ані Кімаковського, ані Дароніна, ані Вишинського, ані інших зі списку 36, не порушували питання представники РФ ані в гуманітарній групі, ані в ТКГ. Не впевнена, що вони взагалі ідентифікують їх по прізвищах і хоч якось цікавляться їхніми долями.
Мало того, представники РФ блокують навіть постановку в порядок денний питання передачі 36 в обмін на українських політв’язнів, мовляв, «нас на Донбассе нет и это не вопрос Минска». Питання ускладнюється й тим, що координатор ОБСЄ Т. Фріш теж не ставить це питання в порядок денний як окреме, й робить вигляд, що не розуміє, чому українська сторона категорично не погоджується на заяви ОРДЛО про «обмін всіх установлених на всіх установлених», адже вони вимагають від нас майже 300 осіб, серед яких росіяни, беркутівці, причетні до терактів в Одесі та Харкові, і т. п. А готові віддати менше 25. Не підтверджуючи і приховуючи від нас десятки утримуваних, серед яких військові й цивільні, яких тримають не лише у в’язницях, а і в новостворених таємних таборах...».
«Українська сторона стоїть на позиції передачі 36 росіян тільки РФ, а ніяким не ОРДЛО, в обмін на звільнення наших в російських тюрмах. Тому омбудсвумен Денісова надішле чергового листа своїй візаві Тетяні Москальковій з ініціативою гуманітарного обміну», — заявила Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.
Перший заступник Голови Верховної Ради спростувала заяви адвокатів Володимира Рубана, звинуваченого, зокрема, у змові щодо планування насильницького повалення конституційного ладу в Україні, про пропозиції його обміну: «Ніколи    ОРДЛО не пропонували за цього «генерала» двох наших військових. Один раз йшлося про формулу один — на один, а потім ОРДЛО просто внесли його прізвище в свій загальний список, де майже триста осіб, і заявили, що ніяких малих обмінів не буде, тільки всіх на всіх. Звичайно, це позиція, надиктована їм в Кремлі. Але якщо всіх на всіх, то ми вимагаємо включити в цей список і всіх бранців Кремля в російських тюрмах: Сенцова, Кольченка, Сущенка, Балуха, Гриба, Карпюка, всіх інших».
Крім того, Ірина Геращенко переконана, що Кремль планує використовувати тему заручників під українські вибори.
«Кремль, схоже, планує використовувати чутливу тему заручників під українські вибори, примушуючи Київ на прямий діалог з Донецьком і Луганськом і розкручуючи через заручників проросійських кандидатів і лояльні Кремлю політсили», — пише Ірина Геращенко.