Нині ми живемо за законом про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, який ухвалювався ще в 1994 році. Окрім того, в 2014-му Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою реорганізував санітарно-епідеміологічну службу. Такий стан справ позначається на здоров’ї наших співвітчизників, вважають деякі народні депутати. Для того щоб змінити ситуацію, на початку літа в парламенті зареєстровано проект змін до чинного законодавства. Його ініціаторами виступили представники різних політичних сил, а також позафракційні. Запропоновані законодавчі новели мають на меті усунути прогалини в регулюванні сучасних правовідносин у цій сфері. Окрім того, планується закріпити повноваження центральних органів виконавчої влади. Для цього створюються законні підстави для передачі, здійснення, виконання органами-правонаступниками функцій, які раніше належали санітарно-епідеміологічній службі.

Представниця Опозиційного блоку Тетяна Бахтеєва, на своїй сторінці у Facebook, нагадала про відповідну законодавчу ініціативу в контексті численних випадків отруєння, які нещодавно трапилися в столиці. «У Києві понад 80 осіб отруїлися шаурмою, — написала вона. — За більш як десять років схожих випадків гострих кишкових захворювань не реєструвалося». За словами парламентарія, у зв’язку із реорганізацією санітарно-епідеміологічної служби, підприємців, які торгують вуличною їжею, перевіряють лише раз на два роки. «Нині дотримання санітарних норм під час продажу продуктів — безконтрольне», — зауважила народний обранець. Статистика переконливо свідчить про те, що ситуація з кишковими інфекціями через порушення санітарних норм просто критична, стверджує вона. І підкріплює свої слова цифрами — 47 256 осіб отруїлося. Із них — понад три тисячі заразилися сальмонельозом.
Згаданий закон, на думку парламентарія, — важливий і потрібний. Мовляв, він дасть змогу захистити громадян від неякісних продуктів і стане складовою законодавства про громадське здоров’я. Одне із основних завдань зареєстрованого проекту змін — реалізація на законодавчому рівні таких важливих функцій, як функція моніторингу і реагування на небезпеку для здоров’я населення, включно із гарантуванням безпеки харчів. «Контроль держави за якістю продуктів — важлива складова збереження здоров’я та життя громадян», — наголошує Т. Бахтеєва.
У висновку Головного науково-експертного управління зазначено, що проект змін пропонує викласти у новій редакції закон про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення з одночасним визнанням такою, що втратила чинність, старої редакції закону від 1994 року. Пропонується також відкоригувати низку інших законодавчих актів, таких, як Водний та Земельний кодекси, Кодекс про адміністративні правопорушення тощо. У пояснювальній записці також зазначено, що метою змін є «створення належних умов для розвитку економіки, зменшення непродуктивних затрат суб’єктів господарювання на отримання дозволів», — зауважують експерти. Однак до змісту законопроекту все-таки висловлюють низку зауважень та пропозицій. Наприклад — з приводу використаної в проекті термінології. Або — щодо окремих принципів державної політики, які, на думку фахівців, мають надто загальний характер. У проекті нечітко розмежовуються такі поняття, як «повноваження» і «функції» органів державної влади та органів місцевого самоврядування, йдеться у висновку. Вказують законотворцям і на те, що виписані ними зміни пропонують покласти на Кабінет Міністрів обов’язок утворити державну надзвичайну протиепідемічну комісію. Це має бути державний колегіальний орган, основне функціональне призначення якого полягатиме в оперативному контролі та координації діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування й різноманітних установ для запобігання виникненню і ліквідації особливо небезпечних інфекційних хвороб, масових неінфекційних захворювань та радіаційних уражень людей. Це положення, на думку експертів, містить ознаки втручання Верховної Ради в діяльність уряду.
Утім, ці та інші зауваження можна врахувати під час підготовки документа до другого читання. Адже члени профільного комітету пропонують ухвалити напрацьований законопроект поки що в першому читанні.