Росія посилює розвідувально-диверсійну діяльність через третю країну для загострення міжетнічної і міжрелігійної ситуації в Україні. Про це заявив народний депутат (БПП), глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.
«Співробітники спецслужб, а також міграційна служба Республіки Білорусь проводять активні опитування кримських татар (татар Білорусі) і представників інших етнічних спільнот, які сповідують іслам. Особливий інтерес представники спецслужб Білорусі виявляють до мусульман, які мають родичів в Одеській і Херсонській областях, а також в Києві. Офіційним поясненням такого інтересу називається «вивчення міграційних потоків, родинних зв’язків, рівня релігійного і національного співвідношень в індивідуальній і колективній ментальності мусульманських діаспор», — написав Рефат Чубаров у своєму Фейсбуці.
За його словами, представники релігійних кіл Білорусі висловлюють здивування проведенням правоохоронними службами подібних досліджень і соціологічних опитувань.
«Не виключається, що така «зацікавленість» може бути обумовлена завданням, яке могло надійти з Росії: активізація розвідувально-диверсійної діяльності РФ через третю країну з метою загострення міжетнічної і міжрелігійної ситуації в Україні. Наприклад, для звинувачення України в «переслідуванні» не тільки УПЦ МП, але і мусульманських організацій», — заявив Рефат Чубаров і закликав усіх, кого може стосуватися дана інформація, повідомляти про це.