У зоні проведення Операції об’єднаних сил останніми днями спостерігається збільшення кількості обстрілів позицій української армії. Так, за даними штабу ООС, російсько-окупаційні війська за добу (інформація на 5.08) 33 рази відкривали вогонь по наших силах, а за наступну добу (на ранок 6.08) зафіксовано 40 обстрілів.

Аналітиків, як і раніше, непокоять маріупольський напрямок і акваторія Азовського моря. Не виключено, що саме Приазов’я стане територією чергових військових провокацій агресора. За оперативними даними розвідки, у тому напрямку російський Генштаб перекидає техніку й зміцнює позиції, при цьому всіляко маскуючи свої дії.

Утім, підготовку до них РФ уже веде на повний хід. Використовуючи незаконно побудований Керченський міст і військово-морські сили в Азовському морі, Росія під різними приводами зупиняє судна, що пливуть у або з портів Маріуполя й Бердянська. За словами міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, це робиться, щоб дестабілізувати ситуацію в азовському регіоні в Україні. Через такі дії, за словами міністра, ми зазнаємо збитків у сотні мільйонів гривень... «Якщо прорахувати соціально-економічний ефект, якщо ми порахуємо збитки судновласників, змушених через дії російської сторони простоювати перед проходженням Керченської протоки або перед заходом в Азовське море, то ці збитки в рази вищі», — наголосив Омелян.

Військово-політична ситуація в акваторії Азовського моря залишається вкрай критичною. Якщо Україна нічого не робитиме, море в подальшому просто стане російським, про це заявив військовий експерт із Великої Британії полковник у відставці Глен Грант в ефірі телеканалу «Еспресо». Особливу увагу він акцентував на Маріуполі. Мовляв,тактика росіян полягає в тому, щоб позбавити місто товарообігу й перетворити ту частину Азовського моря на російську. «Азовське море просто стане російським, а отже, і простір між Азовським морем та Кримом», — пояснив експерт.

Після цього, на думку Гранта, наступним об’єктом російської блокади й подальшого захоплення буде «територія від Криму до Румунії». У фокусі агресії Кремля опиниться Одеса. Однак американські військові кораблі, які перебувають біля Південної

Пальміри на навчаннях або під час планових маршрутів, не підуть на те, щоб відкривати вогонь по росіянах, переконаний експерт. І вважає, що Україні в такій ситуації слід просити США про надання їй у власне розпорядження американських кораблів, «як це робив Вінстон Черчилль, оскільки ЗСУ, як і британська армія на початку Другої світової війни, зараз не мають потужного флоту».