Олександр ЄФРЕМОВ, фракція Партії регіонів:

— Україна сьогодні переживає найдраматичніший період у своїй новітній історії. Подальша ескалація конфлікту може призвести до цивільного протистояння й мати катастрофічні наслідки. При цьому ми не маємо відповіді на запитання: хто контролює вулицю й відповідає за екстремістські дії — захоплення державних приміщень і різні провокації. Хто направляє загони бойовиків на захоплення держустанов в областях. З виступів парламентської опозиції так і не зрозуміло — чи беруть вони відповідальність за те, що відбувається, чи використовують людей для досягнення своїх кар’єрних цілей, намагаючись при цьому уникнути відповідальності за всі вчинені злочини.

У запалі політичної боротьби ми перестали помічати, що парламент нинішнього скликання дедалі більше відхиляється від свого головного призначення й перетворюється на своєрідний бійцівський клуб. Тепер уже очевидно: односторонні оцінки, політичні ультиматуми й спроби силового блокування трибуни є глухим кутом. Коли замовкли політики — почала говорити вулиця. Це однозначно відокремлює Україну від основоположних принципів європейської демократії.

Хотів би сподіватися, що чергова сесія Верховної Ради буде переломною, і ми не допустимо реалізації катастрофічного сценарію провокаторів. Створивши переговорну групу, розуміючи всю відповідальність за долю країни, Президент запропонував безпрецедентні компроміси, заявив про готовність піти на амністію для всіх учасників вуличних протистоянь із припиненням сутичок і виведенням людей з адмінприміщень. І ми за цю погоджену позицію проголосували. А радикали намагаються й далі загострювати ситуацію. Це глухий кут. Тому пропоную всім забути образи, і спільними зусиллями виробити стратегію виходу із ситуації, що склалася. А це передусім домовленості в парламенті, і компроміс між усіма політичними силами.

Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:

— Що змінилося за ці понад 70 днів з моменту, коли мільйони людей вийшли на вулицю? Нічого. Віктор Янукович і далі хоче зберегти владу будь-якою ціною. Перше і основне, чого вимагають на Майдані — зупинити кровопролитний, братовбивчий процес. Ті, хто нас лякає, що це буде — відкрийте очі. Це вже є.

Що далі робити? Фракція «Батьківщина» зі своїми союзниками пропонує єдиний можливий варіант виходу з цієї кризи. Перше й головне — проголошення Верховною Радою акта, який гарантував би повернення в конституційне русло країни, яка фактично четвертий рік живе ні за Конституцією, ні за законом людським, ні за законом Божим. Друге, що ми пропонуємо. Це не просто акт амністії, бо сховають голову в пісок і вбивці, і кати, а амністія без будь-яких застережень для учасників масових акцій. Жодної амністії не може бути тим, хто вбивав та катував.

Парламент має негайно почати розробку чіткої економічної стратегії. Бо те, що відбувалося останні чотири роки — це імітація реформ. Третє — дати повноваження новому уряду підписати Угоду про асоціацію з ЄС і про зону вільної торгівлі. Чи забули ті з Партії регіонів, які три місяці тому заявляли, що ми йдемо в ЄС, свої обіцянки? Зробіть це. І це буде вихід із нинішньої ситуації.