Критерії ефективності роботи Верховної Ради України можуть бути різні — політичні, експертні, юридичні, народні... Але якщо взяти за основу такої оцінки головне завдання парламенту — законотворчу діяльність і проаналізувати активність щодо внесених та прийнятих законопроектів, скажімо, за період восьмої сесії парламенту восьмого скликання, користуючись відкритими джерелами (сайт Верховної Ради України — «розширений пошук законопроектів») та простими математичними діями, то отримаємо загальну картину «успішності» нашого вищого законодавчого органу «по класах» (фракції і групи) просто у цифрах та коефіцієнтах.
За результатами такого простого дослідження, у лідерах за кількістю поданих та прийнятих законопроектів — найчисленніші фракції «Блоку Петра Порошенка» та «Народний фронт»... А ось за кількістю прийнятих законів на кожного депутата фракції або групи, найвищий коефіцієнт законодавчої активності у фракції Радикальної партії Олега Ляшка. Далі йдуть «Батьківщина», «Самопоміч», «Воля народу» тощо.

Отже, якщо проаналізувати активність груп та фракцій Верховної Ради восьмої сесії восьмого скликання з огляду на їхній кількісний склад у співвідношенні до прийнятих законів, то найбільший коефіцієнт законодавчої активності має фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Тобто, незважаючи на свій кількісний склад, депутати Радикальної партії виявилися найефективнішими.