Понад 70 відсотків українських аграріїв вважають свій бізнес та право власності незахищеними від рейдерських захоплень. А майже третина аграріїв наголошують на високій небезпеці атаки на свій бізнес. 

Про це свідчать результати опитування, які презентували під час другого національного антирейдерського форуму. Захід відбувся за ініціативою низки аграрних асоціацій та за участю народних депутатів та представників уряду. Зокрема, парламентарій, який представляє фракцію «Самопоміч», Іван Мірошниченко наголосив: «У нас реальна катастрофа». «Куди б ми не приїхали, в який випадок не зайшли б, силовики, як правило, задіяні. Адміністрація дуже часто сприяє. І, звісно, Мін’юст та вся вертикаль дає «зелене світло», — каже представник парламентської опозиції.

За словами народного обранця, «Самопоміч» допомагає підприємцям на території всієї країни. «Наприклад, у Бережинці частково повернули власність людям, — розповідає він. — Так само, як і в селі Добре (там із декількох тисяч гектарів землі залишалось 600—800, решта було вкрадено). Правду ми обстояли і є шанс покарати тих, хто винен. Адже в законотворчій діяльності проголосували за антирейдерський закон».

Парламентарій також нагадав, що поновлено роботу Антирейдерської міжвідомчої комісії при першому віце-прем’єр-міністрі. І результати роботи цього органу є. «Упевнений, що, розглянувши дванадцять випадків, ми зупинили, може, й сотні інших», — резюмував І. Мірошниченко.

«Чи задоволені ми результатами своєї роботи? — запитує законотворець. — Ні. Не вистачає ресурсу. Але ми не боїмося казати правду. Ми називаємо тих, хто стоїть за компаніями, що силовим способом забирають підприємства».

Учасники форуму працювали на кількох інформаційних панелях. Організатори заходу ставили перед собою мету — надати поштовх, щоб відшукати нові можливості та підходи в боротьбі з рейдерством в Україні.

Вл. інф.