Учора Нацбанк підвищив курс національної валюти щодо долара на 11 копійок, встановивши його на рівні 27,02 гривні. Водночас гривня пішла вгору й на міжбанківському валютному ринку.

Фінансові експерти вказують, що причиною зміни ситуації на валютному ринку й переходу гривні від падіння до зростання стали масовані інтервенції з продажу долара з боку Нацбанку та вихід на торги декількох великих експортерів.

Регулятор увесь минулий тиждень і цього понеділка намагався збити ажіотаж з купівлі валюти, що вдалося не відразу і з втратами золотовалютних резервів. Нарешті експортери зрозуміли, що далі грати «на підвищення» у зв’язці зі спекулянтами вже не вийде і припинили «притримувати» валюту.

Водночас, на думку фінансистів, нинішні курсові гойдалки не становлять особливої небезпеки для економіки, хоч і можуть зумовити пришвидшення інфляції. Насправді небезпечними для країни вони стануть у разі, якщо урядові не вдасться домовитися з МВФ про виділення траншу й продовження співробітництва в рамках програми розширеного кредитування (EFF), яка діє з 2015 року.