Ініціативна група, до складу якої входять майже сотня експертів у різних галузях, конституціалістів та філософів, завершує формування концепції нового суспільного договору. Про це заявила одна з учасниць групи, народний депутат від «Батьківщини» Альона Шкрум (на знімку).

За словами парламентарія, готовий проект представлять українцям на загальне обговорення та доопрацювання. Після цього — етап внесення громадських пропозицій на спеціальному порталі. За прикладом змін до конституції Ісландії та законів у багатьох європейських країнах. Отож до створення проекту суспільного договору залучаються не політики чи олігархи, а українці, які самі для себе затверджують правила гри, наголошує А. Шкрум. «Суспільний договір — це нові правила, за якими розвиватиметься у найближчому майбутньому Україна, — каже вона. — Конституція є дорожньою картою для реалізації суспільного договору. Важливо, що до розробки цього договору та народної Конституції долучились не тільки прихильники Юлії Тимошенко, а й її затяті критики».

За словами політика, серед іншого, пропонуватимуть запровадити прямий вплив громадян і громадянського суспільства на процеси в країні — через нову інституцію, таку, як Національна асамблея самоврядності (НАС). Нині працюють над концепцією формування цього органу. Пропонують делегувати по одному представнику від кожної громади. НАС матиме свій виконавчий орган з 50—100 осіб, а загальні збори відбуватимуться не рідше разу на рік. Склад парламенту мають намір обирати за пропорційною виборчою системою відкритих регіональних списків у два тури.

Парламентарій каже, що суспільний договір набуде чинності після його ухвалення на всенародному референдумі разом з новою Конституцією. Доповнення і зміни до договору, визнання його таким, що втратив силу, можливі лише в спосіб, яким його створено: ініціативна група, всенародне обговорення, персональне приєднання громадян.

Вл. інф.