У Комітетах Верховної Ради

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення ініціюватиме у вересні початок проектування нової бюджетної стратегії на 2019 рік — з гідними пенсіями та зарплатами. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав в. о. голови комітету Сергій Каплін.

«Як керівник комітету соцполітики заявляю: у вересні необхідно провести аудит кредитної політики коаліції та її урядів та завчасно почати проектування нової бюджетної стратегії на 2019 рік — з гідними пенсіями та зарплатами», — зазначив депутат.

«Мінфін відрапортував про позику на внутрішньому ринку через державні цінні папери. У цьому повідомленні не вистачало риторичного: ура, дірка залатана, гривня встояла! У портфелі цієї позики здебільшого короткострокові зобов’язання. Як відомо, позик безкоштовних не буває, відсотки заплатить бюджет — пенсіонери, лікарі, вчителі, робітники. У грудні—січні знову повертати борги і брати нові, тепер у МВФ. Можливо, це робитиме вже новий уряд, бо погодитися нинішній на безкомпромісні вимоги МВФ не зможе. А це виборчий закон, земля, тарифи.

Отже, відсотки на відсотки, закриваємо кредити кредитами. Це замість економії на видатках прокуратури, МВС, замість «деполіцізації» і т. д. Це замість залучення «довгих грошей», зокрема через новітні пенсійні інструменти. Це замість змістовної політики розвитку зайнятості, неоіндустріалізації, розвитку сучасних галузей та цифрової економіки, розвитку інших галузей-локомотивів, реформи фінансової системи. І, нарешті, нульова ефективність антикорупційної діяльності влади та коаліції, дерегуляція теж лише декларативна», — зауважив С. Каплін.

Якщо не буде змінено платформу та курс країни, вважає депутат, ми приречені на поглиблення кризи і катастрофу: знецінення валюти, пенсій, зарплат, руйнування залишків реального сектору економіки, черговий виток відкату в гуманітарній та соціальній політиці.

«Тому бюджет-2019 має бути кошторисом підтримки економіки і соцзахисту простих людей. Ми проведемо відповідні слухання, форуми, експертну роботу з напрацювання нової бюджетної стратегії, яка, зокрема, включатиме і нові бюджетоутворюючі законодавчі ініціативи», — наголосив С. Каплін.

Вл. інф.