У Кремінній на виїзному засіданні колегії Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Луганської облдержадміністрації обговорили питання ефективної діяльності Центрів надання адміністративних послуг області. Йдеться не про кількість ЦНАПів, а про якість їхньої роботи. Докладно про стан, проблеми та перспективи діяльності таких центрів розповіла заступник директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Людмила Ахтирська.

Сьогодні на Луганщині створено 20 ЦНАПів, в яких працює 145 осіб. Найбільше послуг — 163 — надає громадянам такий центр у місті Сєвєродонецьку, а найменше — центр Чмирівської селищної ради — лише 25. А от у Біловодській та Новопсковській селищних радах через центр населенню надаються не лише адміністративні, а й соціальні послуги. Серед найбільш популярних — реєстрація бізнесу, речових прав на нерухоме майно, місця проживання тощо. Завдяки платним адміністративним послугам, що надаються через ЦНАПи, протягом першого півріччя до місцевих бюджетів надійшло понад три мільйони гривень, а до державного — понад 200 тис. грн.

На думку Ахтирської, сьогодні не варто окремо створювати офіси з надання соціальних послуг або центри з надання послуг МВС — усі вони повинні надаватися в одному місці. Центр має розміщуватися в центральній частині населеного пункту або в іншому зручному для людей місці з розвинутою транспортною інфраструктурою і стати осередком позитивних змін.

Луганська область.