ВІТАННЯ

13 серпня Анатолію Івановичу Пашковському — дійсному члену, почесному академіку Української технологічної академії, доктору сільськогосподарських наук, професору, заслуженому працівникові промисловості України, заслуженому діячу агропромислового комплексу, відомому в Україні та за її межами поету й письменнику виповнилося 80 років.

Виробничий та творчий шлях ювіляра був нелегким та тернистим. Але на всіх посадах, за будь-яких обставин він виявляв ініціативу і був взірцем для підлеглих. Після закінчення на початку шістдесятих років Білоцерківського сільськогосподарського інституту Анатолій Іванович працює керуючим відділку радгоспу «Київська овочева фабрика». Саме з його легкої руки та під безпосереднім керівництвом у теплицях господарства вперше запроваджено промисловий гідропонний метод вирощування овочів. У 1965-1972 роках Анатолій Пашковський — головний агроном Української республіканської ради по управлінню курортами профспілок. До 1991-го — директор Української дослідної станції квіткових та декоративних рослин, керуючий Республіканським інтродукційно-карантинним розсадником, заступник директора Республіканського дослідно-показового господарства квіткових і декоративних рослин... За вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки та освіти, розробку та впровадження нових наукомістких технологій, багаторічну працю та високий професіоналізм Анатолія Івановича Пашковського нагороджено багатьма орденами і медалями, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, цінним подарунком Голови Верховної Ради України, Почесною грамотою та відзнакою Київського міського голови «Знак пошани», Золотою медаллю Американського бібліографічного інституту за видатні заслуги у розвитку світової науки, орденом «Золота зірка Слави» Української технологічної академії.

Своїм величезним досвідом Анатолій Іванович ділиться з нащадками й послідовниками як автор 12 підручників, посібників та науково-популярних видань з агрономії, автор та співавтор понад 200 наукових публікацій, керівник авторського колективу та відповідальний за випуск підручників, учасник багатьох міжнародних наукових конференцій та симпозіумів.

А ще Анатолія Івановича знають і як талановитого поета та прозаїка. В його творчому доробку — ліричні і сатиричні вірші, твори за мотивами народного гумору. В них — любов до рідної землі, критика негатива, що трапляється у нашому житті. Анатолій Пашковський автор трьох поетичних збірок та кількох книг прози. Його пісні звучать в ефірі, користуються популярністю серед слухачів. Творчі вечори Анатолія Пашковського проходять із великим успіхом.

Не дивно, що у ці дні звучать щирі й сердечні побажання ювілярові від учнів, колег, прихильників. Здоров’я, творчої наснаги, нових здобутків! З роси й води вам, на добру сотню літ!!!