ПАТ «Укрнафта», що входить до п’ятірки найбільших платників податків України, за січень-липень 2018 року сплатило їх на суму майже 8,5 млрд грн, у тому числі 784,9 млн грн у рахунок погашення простроченого боргу. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).

У компанії наголошують, що продовжують виплачувати податковий борг на регулярній основі одночасно зі сплатою всіх поточних фіскальних зобов’язань. Консервативний план «Укрнафти» передбачає повернення цього року 1,2 млрд грн боргу.

Завадити цим планам можуть спроби блокування спецдозволів з боку регуляторних органів, а також проблеми в системі державних аукціонів з продажу нафти, через які «Укрнафта» реалізує нафту та конденсат та на яких початкова ціна встановлюється відповідно до затвердженого державою порядку. Зокрема, від початку року із 14 аукціонів такими, що відбулись, визнано лише сім.

Нагадаємо, на кінець першого півріччя 2018 року прострочений податковий борг ПАТ «Укрнафта» становив 11,05 млрд грн. Цей показник включає прострочену заборгованість самої компанії та її структурних підрозділів. Підхід компанії до обліку податкового боргу відповідає чинному законодавству та узгоджується з рекомендаціями незалежного зовнішнього аудитора. Переважна його частина сформувалась впродовж 2014—2015 років до зміни менеджменту компанії.

Наша довідка

ПАТ «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. Частка товариства в загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом у першому півріччі 2018 року становила 64,8%, частка в загальному видобутку газу — 5,1%. На балансі підприємства перебуває 30 бурових установок, 1926 нафтових і 168 газових свердловин. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50%+1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».