Звичне явище: сидять біля під’їзду багатоповерхівок на лавках бабусі й гомонять про різноманітні справи, почасти і на міжнародні теми. І чого тільки там не наслухаєшся! Чомусь від них найчастіше дістається Сполученим Штатам. Пам’ятається, у 1950-х роках бабусі журилися, запевняючи, що таку напасть, як колорадський жук, на нашу землю напустив не хто інший, як лиходії американці. А згодом бабці стверджували, що поява у нас СНІДу — теж підступ Америки. Сьогодні бабусі біля під’їзду у війні на Донбасі звинувачують не кого-небудь, а тих самих американців. Мовляв, це вони все влаштували, нацькували владу України на нас. Мета у них одна: знищити наш народ і потім захопити нашу землю.

Звичайно, такі фантазії жіночок поважного віку в знаючих людей викликають лише посмішку. Але коли такі самі міркування чуєш від російських «корифеїв» журналістики й політології, тут уже стає не до сміху.

Але саме такі міркування двох провідних російських тележурналістів — В. Соловйова і Д. Кисельова — днями було оприлюднено в соцмережах. Ці два «вельми розумні» теледіячі цілком серйозно стверджують, що американці заблокували в Росії й, виходить, в Україні виробництво й поширення чудодійного засобу Artedex, який ефективно й швидко рятує людей від хвороб суглобів, відновлює кісткову тканину. На такі захворювання страждають тисячі, якщо не мільйони людей, але гади-американці шляхом хитромудрих махінацій у фармацевтичній галузі не пускають цей препарат в аптеки, тим самим прирікаючи людей на страждання й часто навіть на ранню інвалідність. Мета та сама: послабити Росію й Україну, перетворити їх на свої колонії, а народ — на слухняних рабів.

Не вестимемо мову про властивості та ефективність цього препарату, може, він і справді дуже цілющий. Однак у зв’язку із цим згадується такий засіб, як муміє. Свого часу його також повсюдно звеличували як панацею від усіх хвороб, на ньому і на його підробках багато хто добре нажився, але хто сьогодні про це пам’ятає й де воно, це муміє? Навіть бабусі біля під’їзду про нього давно забули. Але хто б міг подумати, що їх замінять Кисельов із Соловйовим?

Донецьк.

Мал. Миколи КАПУСТИ.