У Лубенському районі, що на Полтавщині, День Незалежності нашої держави відзначать біля визначної тамтешньої пам’ятки — Шевченкової криниці. Вона розташована у селі Ісківці, де народився відомий етнограф, письменник, історик, подвижник української справи Олександр Афанасьєв-Чужбинський.

Останній був одним із найближчих соратників Тараса Шевченка й супроводжував Кобзаря під час його подорожей Україною в 1843, 1845—1846 роках. Приятелі, звісно, заїжджали й у родове гніздо Афанасьєвих-Чужбинських. Там, за переказами, поет-Пророк зупинявся біля криниці, пив із неї джерельну воду. Пам’ятний знак із тієї нагоди тут установили раніше.

Та й збираються люди у цій місцині не вперше. Однак вона потребувала благоустрою та, власне, перетворення на справді привабливе місце для мешканців району і туристів. Задля цього представники місцевої влади подали відповідний проект реконструкції криниці й облаштування прилеглої території на обласний конкурс і виграли його в одній із номінацій.

Тож із залученням коштів обласного бюджету тут спорудили навіть стаціонарний сценічний майданчик. Роботи з облаштування території та її благоустрою вже завершуються. З нагоди Дня Незалежності тут очікують на справжнє велелюддя. Під час масштабних районних святкувань підбиватимуть підсумки цьогорічних жнив, нагороджуватимуть кращих трудівників, згадуватимуть тих, хто наближав нашу Незалежність і захищав її та, звісно, розважатимуться, відпочиватимуть.

Водночас діятиме тематична виставка «У вінок шани Кобзареві». Свою майстерність продемонструють кращі пісенно-танцювальні колективи району. Зрештою, організатори дійства обіцяють чимало приємних сюрпризів. І сподіваються на те, що оновлена Шевченкова криниця збиратиме ще багато поколінь земляків.

Полтавська область.