Осінні вибори у новостворених об’єднаних територіальних громадах під загрозою зриву. 

Така думка лунала з вуст активістів ОТГ під час зустрічі з фахівцями Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування. А все тому, що ЦВК 9 серпня звернулась до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя за роз’ясненнями щодо порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, можливості призначення в установленому законом порядку Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до ОТГ, а також, за потреби, внесення відповідних змін до законодавчих актів з метою усунення правових колізій та неузгодженостей.

На роз’яснення парламентського комітету потрібен час, а для того, щоб вибори в ОТГ відбулися 28 жовтня 2018 року, ЦВК має оголосити про їхнє проведення не пізніше 17 серпня, зазначають фахівці. Такий розвиток подій неабияк збурив представників територіальних громад Житомирщини, і ті забили на сполох.

— Люди всі «за», хочуть, щоб було краще життя. Ті самі школи, дитячі садочки, бо їх немає, загублено все. Дороги, культура, медицина, освіта. Якщо не відбудуться у жовтні вибори — ми не знаємо, що на нас чекає далі, — ділиться Буряківський сільський голова Галина Кудлай.

Нині в Житомирській області вже створено 51 ОТГ, своєї черги чекає ще майже 10. За підрахунками фахівців, якщо вибори затягнуться до грудня або ж взагалі не відбудуться, процеси розвитку в цих громадах зупиняться.

— Затягування часу із призначенням виборів загрожує втратою часу для новостворених громад. Якщо вибори відбуваються у жовтні, то до 1 січня 2019 року у громад є час: сформувати нові органи управління, напрацювати штат, підготувати бюджет.

Якщо ж перегони відбуваються пізніше, наприклад, у грудні, то залишається кілька тижнів, щоб похапцем вирішити ключові питання. Якщо вибори взагалі не відбудуться цього року — буде втрачено цілий бюджетний рік», — розповідає радник із комунікацій Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування Дмитро Клименко.
Саме тому представники місцевих територіальних громад разом із Центром розвитку місцевого самоврядування готуються обстоювати свої права. Ба більше, вже пишуть заяву до Мінрегіону зі своїми вимогами.

— Рішення Конституційного Суду України від 26.04.2018 року про визнання неконституційності ЗУ «Про всеукраїнський референдум» ніяким чином не впливає на рішення ЦВК про призначення перших виборів до новоутворених ОТГ. Лист голови ЦВК Охендовського до Комітету Верховної Ради не стосується витання призначення ЦВК перших виборів до новоутворених ОТГ. Постанова ЦВК від 9 серпня 2018 року порушує конституційні права жителів територіальних громад, що прийняли рішення про добровільне об’єднання», — зачитує текст заяви директор Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування Василь Невмержицький.

Він водночас зауважив: подібні заяви надійдуть і з інших областей України, і якщо їх не почують, представники територіальних громад готові їхати під стіни ЦВК.

Житомир.