Народні депутати України Ганна Гопко та Остап Єднак закликали уряд та його очільника Володимира Гройсмана не затверджувати антидержавницькі результати діяльності Ради з питань державної підтримки кінематографії. А також створити авторитетну комісію, яка перегляне процедуру конкурсу та вимоги до експертів. Крім того, депутати пропонують провести додатковий тур з оновленим складом Ради. Відповідне звернення депутатів розміщено на їхніх сторінках у соцмережі Фейсбук.
«Маємо ситуацію, коли Україна (на жаль, не тільки вона) програє інформаційну війну Росії. Війну, де не стріляють і не риють окопи, однак число жертв на ній обчислюється не десятками й не тисячами, а — мільйонами. Під загрозою перебуває вся країна, на карту поставлено її майбутнє. За таких обставин багато що вирішується у сфері продукування і поширення вітчизняних фільмів», — йдеться у зверненні.
У цій сфері, наголошують парламентарії, сталося чимало позитивних змін. «Але нині вони можуть бути знівельовані низкою рішень, мета яких — за нашим переконанням — радикально змінити, не на користь інтересам України, ситуацію в кіноіндустрії, — зауважують Г. Гопко та О. Єднак. — За незрозумілих причин, державний кінобюджет 2018 року було поділено між Держкіно та Міністерством культури. У результаті декілька десятків кінопроектів-переможців кіноконкурсу Держкіно за 2017 рік не отримали фінансування. Вперше за весь період існування Держкіно зупинило проведення конкурсів кінопроектів на державну фінансову підтримку. Згідно з Законом «Про державну підтримку кінематографії в Україні» Міністерство культури не наділено повноваженнями зі створення та організації роботи Ради з державної підтримки кінематографії (далі — Рада), в той же час затверджений Кабміном «Порядок утворення Ради з питань державної підтримки кінематографії» (далі — Порядок) наділяє такими повноваженнями Міністерство культури. Згідно з Порядком, функцію з організації роботи Ради покладено на два органи: Мінкульт та Держагентство з питань кіно.
У липні 2018 року було проведено конкурс кінопроектів Міністерством культури України на надання державної фінансової підтримки на виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування. Склад експертної ради при Міністерстві культури, попри великий вибір із представників національної кіногалузі, було здебільшого складено з людей, які безпосередньо не мають до українського кіновиробництва жодного стосунку. Найобурливіше те, що до складу експертної комісії УКРАЇНСЬКОГО ПАТРІОТИЧНОГО кіно потрапили представники компаній (Стар-медіа та Фільм-УА), що займають першу та другу позиції за кількістю виробленого телеконтенту для Російської Федерації за 2017 рік (дані РБК, стаття за 15.03.2018 «Украинская компания вышла в лидеры по съемкам сериалов для российского ТВ»)».
У своєму зверненні депутати зауважують також, що сьомого серпня були оприлюднені результати діяльності ради. «Проекти, по суті, компаній-колаборантів у підсумку опиняться у лідерах із загальною заявленою сумою 160 мільйонів 360 тисяч гривень. З правового боку відбулася змова з метою отримання вигоди (розкрадання бюджетних коштів). З суспільного ж — дискредитація державних інституцій та пам’яті загиблих українських воїнів. А з урахуванням бекграунду фігурантів та засобів, які використовує Росія у своїй гібридній війні проти України, складається враження, що було проведено спецоперацію ФСБ», — наголосили Г. Гопко та О. Єднак.
Тож депутати закликали Кабмін та його очільника не затверджувати антидержавницькі результати діяльності Ради і створити авторитетну комісію, яка перегляне процедуру конкурсу та вимоги до експертів.

Вл. інф.