У Глибоцькій ОТГ Чернівецької області створили і забезпечили усім необхідним Центр первинної медико-санітарної допомоги

Заснування Центру первинної медико-санітарної допомоги Глибоцької об’єднаної громади для цілої Чернівецької області є цілковитою фантастикою. Хіба буває так, щоб семеро сімейних лікарів та п’ятнадцять медсестер об’єдналися у безоплатну сімейну лікарню, якою де-факто є ЦПМСД у Глибокій? Хіба буває так, щоб сімейна лікарня могла забрати у районної цілий перший поверх? Хіба буває так, щоб матеріальне забезпечення селищного Центру первинної медико-санітарної допомоги викликало заздрощі з боку лікарів районної лікарні і відплив з цієї лікарні медперсоналу і пацієнтів? Глибоцький ЦПМСД з самого початку був порушенням багатьох усталених уявлень про те, якою має бути медицина на периферії.

Головний лікар Глибоцького ЦПМСД Василь Наумець (у центрі) поруч із водієм (праворуч) та своїм заступником (ліворуч). Коло них — автомобіль, що їздить на виклики, придбаний коштом громади.

Фото Петра МИТРАНЮКА.

— Ми стали однією з небагатьох громад, яка вирішила повністю забрати медичну сферу у своє управління, — розповідає голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк.

Стіни тут оббиті натуральним деревом, уздовж них стоять лаковані дерев’яні лавки із зручними спинками. Усе виблискує новизною. Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Глибоцької ОТГ, заслужений лікар України Василь Наумець охоче показує мені кабінети: маніпуляційну, процедурну, кімнату вакцинації, кімнату здорової дитини, пральню і навіть туалет для людей з інвалідністю. Окремо демонструє медичну техніку: апарати УЗД та УВЧ, електрокардіографи, бактерицидні опромінювачі... Більшість з них придбані за кошти громади, частину передали сільські ФАПи, де складною апаратурою практично не користувалися. Глибоцька громада витратила на ремонт і забезпечення ЦПМСД усім необхідним 80% інфраструктурної субвенції — 1,4 млн грн.

— Раніше ця будівля була страшенно занедбаною, — розповідає Василь Антонович. — Працюючи у районній лікарні протягом 27 років, я не мав навіть надії, що її бодай колись відремонтують. А тепер моя мрія здійснилася! Узявши на себе медичну сферу, Глибоцька громада запровадила у ній докорінні зміни. Насамперед цього року профінансувала (вперше за весь час незалежності!) 560 тис. грн на безплатні ліки для усіх, хто їх потребує. По-друге, за власний кошт подвоїла зарплату медичним працівникам. Тепер лікарі у Глибоцькій ОТГ отримують майже п’ять тис. грн, що за місцевими мірками — немало. Крім цього, громада з власних надходжень виділила 200 тис. грн на купівлю автомобіля Fiat, яким лікарі їздять на виклики. Керує цим автомобілем шофер шкільного автобуса — щоранку після розвозки дітей він поспішає до Центру первинної медико-санітарної допомоги, щоб розвозити дорослих — лікарів. По-третє, медикам Глибоцького ЦПМСД категорично заборонили брати будь-які гроші з жителів громади — усі послуги надаються їм безплатно. Вже зараз Глибоцький ЦПМСД обслуговує майже 100 пацієнтів на добу. Причому цей потік постійно зростає: люди приїжджають навіть із сусідніх районів.

— Завдяки об’єднанню громади отримують можливість самостійно вирішувати, якими мають бути у них освіта та медицина, — зазначає керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець. — Тому вже нині у невеличких містечках, селищах та селах України з’являються такі медичні установи первинної ланки, які цілком можна ставити в один ряд з аналогічними закладами Євросоюзу. Це є серйозним кроком до повернення якісної медицини на місця.