Міжнародне співтовариство ніколи не визнає російський закон щодо анулювання українських ліцензій на користування надрами в акваторії Чорного й Азовського морів. Таку думку висловив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, повідомляє прес-служба уряду.

«Росія — це країна-агресор, яка захопила українську територію, яка намагається відібрати майно приватних компаній, українських державних компаній, майно України як держави, так і українського народу. Це рішення вкотре продемонструвало, що влада

РФ не поважає суверенний статус України та власність її народу, але з цим рішенням Україна не збирається миритися», — сказав Остап Семерак.

Довідка 

У Росії почав діяти закон, згідно з яким в анексованому Криму анулюються українські ліцензії на користування надрами та вводиться новий порядок їх реєстрації. Відповідно до закону, право користування ділянками надр, розташованих в Чорному і Азовському морях, надаватиметься за рішенням російського уряду, яке буде прийнято після аукціону. При цьому ліцензії на надра Чорного й Азовського морів, видані державними та іншими офіційними органами України до окупації Росією Криму, вважатимуться недійсними.

Міністр повідомив, що нині в Криму діє 131 дозвіл на користування надрами, що видав український уряд. Він підкреслив, що як Україна, так і міжнародні організації не визнають рішення Росії.
«Україна відстоює свої права в міжнародних судах. Ми вже подали відповідні позови та сподіваємося на підтримку світового співтовариства».

Позови, за словами міністра, подала низка українських компаній, зокрема НАК «Нафтогаз України», щодо відшкодування завданих збитків унаслідок незаконного захоплення українських природних ресурсів. Україна й далі дотримуватиметься такої стратегії, наголосив він. Остап Семерак також додав, що за кожен такий крок РФ має нести відповідальність. Нагадаємо, що в 2016 році Україна ініціювала спір з РФ щодо порушення Конвенції ООН з морського права: Київ готовий довести в арбітражі, що Росія порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами у власних морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до Криму морських зонах, у тому числі права на природні ресурси континентального шельфу. А в лютому 2018 року Україна подала до Міжнародного трибуналу ООН з морського права меморандум про порушення Росією Конвенції ООН з морського права.