Першим голосуванням у Верховній Раді у вересні має бути оновлення Центральної виборчої комісії. А другим — зняття недоторканності, як виконання виборчої обіцянки всіх партій, присутніх у парламенті. Таку точку зору на своїй сторінці у Фейсбуці висловила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Так вона відреагувала на ситуацію з призначенням перших місцевих виборів у низці об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Ці вибори опинилися заблокованими після того, як дев’ятого серпня ЦВК прийняла постанову № 122 «Про звернення до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя», у якій відмовилася призначати вибори в об’єднаних громадах до отримання роз’яснення комітету щодо особливостей призначення таких виборів.

На думку ЦВК, підставою для непризначення виборів є визнання неконституційним Закону «Про всеукраїнський референдум» (рішення Конституційного Суду від 26 квітня 2018 року № 4-р/2018). «ЦВК вважає, що скасування цього законодавчого акта могло відновити дію попереднього Закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», який, у свою чергу, має інший підхід до об’єднання громад. Зокрема, однією з вимог для такого об’єднання є обов’язкове проведення місцевого референдуму», — наголошують у Комітеті виборців України (КВУ).

КВУ розглядає таку позицію ЦВК як юридично необґрунтовану і таку, що перешкоджає здійсненню виборчих прав громадян. Адже старий Закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», зауважують експерти, вважається офіційно таким, що втратив чинність. Жодних змін у його статусі після прийняття рішення КСУ від 26 квітня 2018 року не відбулося.

«Об’єднання громад відбувалося відповідно до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який є чинним і не передбачає обов’язкового проведення місцевих референдумів», — наголошують у КВУ і додають: «Комітети Верховної Ради не є уповноваженими на офіційне трактування норм законодавства. Їх роз’яснення не мають статусу офіційного тлумачення. Ці питання віднесено до компетенції Конституційного Суду України. Тому наявність чи відсутність роз’яснень комітету жодним чином не має впливати на призначення ЦВК виборів».

У КВУ впевнені: дії Центрвиборчкому є такими, що перешкоджають здійсненню виборчих прав громадян. За попередньою інформацією, на жовтень 2018 року заплановано вибори в понад 100 об’єднаних громадах, в яких проживають мільйон осіб. Однак йдеться також про загрозу зриву виборів і в інших громадах, голосування в яких мали відбутися пізніше. Тож дії ЦВК ставлять під загрозу подальше проведення реформи децентралізації в Україні.

На думку голови фракції «Народний фронт» Максима Бурбака, така позиція комісії стане поштовхом для оновлення її складу.

«Упевнений, що Верховна Рада відреагує на цей ганебний демарш, оновивши нарешті склад ЦВК. Центральна виборча комісія повинна не гальмувати, а підтримувати реформи в Україні, забезпечуючи вибори у законний спосіб. Ані суспільство, ані експертне середовище не підтримують нинішній склад ЦВК», — наголосив він. Водночас депутат зауважив, що під час формування складу ЦВК парламент повинен дотриматися резолюції ПАРЄ про представництво всіх фракцій парламенту у складі комісії.

«Я не бачу логіки у діях Центральної виборчої комісії... Очевидно, що є законодавча прогалина щодо проведення всеукраїнського і місцевих референдумів: закон, який був чинний, визнаний неконституційним, а іншого немає, — проте не розумію, як це пов’язано з небажанням ЦВК призначати перші й інші повторні місцеві вибори, у тому числі в об’єднаних громадах. Це незалежні один від одного речі», — зауважив голова підкомітету з питань виборів та референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Олександр Черненко.

Занепокоєний ситуацією, що склалася, і прем’єр Володимир Гройсман. За його словами, рішення ЦВК створює ризик гальмування децентралізації, яка сьогодні є однією з найбільш успішних і затребуваних реформ. Тож закликав комісію переглянути своє рішення і знайти можливість сприяти проведенню виборів у тих громадах, де вони були заплановані. «Децентралізацію не можна зупиняти!» — наголосив глава уряду.

Дослівно

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман: «Дуже важливо, що об’єднання громад — це добровільний процес, ініціатива знизу. Вважаю, що перешкоджати прагненню громадян, які хочуть іти цим шляхом, створювати додаткові бар’єри на їхньому шляху — неприпустимо».

 

Вл. інф.