Група народних депутатів вимагає від ГПУ та СБУ прозвітувати про результати розслідування антиукраїнської діяльності Віктора Медведчука.

Так, народний депутат Андрій Левус (НФ) направив звернення до Юрія Луценка та Василя Грицака щодо розслідування кримінальної справи проти В. Медведчука, яке триває вже понад два роки, а результатів не видно. Під зверненням підписалися народні депутати Сергій Висоцький (НФ), Олег Медуниця (НФ) та Ганна Гопко (позафракційна). Про це йдеться на особистій сторінці у Фейсбук народного депутат Сергія Висоцького.

Нагадаємо, історія цієї справи тягнеться з 2016 року, коли 59 народних депутатів України звернулися до Генерального прокурора з вимогою розслідувати антидержавницьку діяльність Віктора Медведчука та очолюваних ним структур. Печерський суд за поданням народного депутата Андрія Левуса зобов’язав Генпрокуратуру відкрити кримінальну справу проти Медведчука, що і було зроблено. Досудове розслідування під процесуальним керівництвом ГПУ здійснює Служба безпеки. «Статті, за якими ведеться розслідування, є серйозними (повалення конституційного ладу, підривна діяльність проти суверенітету України, фінансування тероризму) і за умови війни із РФ мали би бути для влади пріоритетними. Влада мала б самостійно інформувати суспільство про хід розслідування і робити все, щоб завершити його у стислі терміни. Занадто дорого Україні обходиться антидержавницька діяльність подібних «політиків». Але вже 2018 рік, а про результати розслідування нічого не чути. Інформацію вдається отримувати лише після офіційних депутатських звернень. Складається враження, що справа навмисне гальмується»,—йдеться у повідомленні.

«Тим часом Медведчук, кум Путіна, помітно активізував свою публічну діяльність в Україні: вступ у партію «За життя» Рабіновича, втручання в сценарій фільму про Стуса, спроба прилаштувати свою дружину на шоу каналу «1+1», яка викликала обурення в журналістів програми ТСН тощо. Водночас його ефективність у питанні звільнення українських заручників із РФ, для чого формально його влада тримає в Мінській групі, дорівнює нулю», — наголошують народні депутати.

Насамкінець обранці констатують: «Доказів проти нього достатньо, питання лише в політичній волі вищого керівництва країни довести відкриту проти Медведчука справу до логічного завершення — вироку суду і тюрми».

Вл. інф.