Народний депутат Сергій Рудик (БПП) веде активну природозахисну діяльність, і вона не пройшла повз увагу широких громадських кіл.

«Мене запрошують практично в усі регіони для надання консультацій: як працюють місцеві очисні? Що потрібно, аби їх робота була більш ефективною? Де знайти кошти на їх реконструкцію? Як боротися з порушниками, які вважають місцеві річки своїми особистими туалетами? Так, нещодавно в Миколаєві боролися за чистоту Південного Бугу. Були на каланчацьких «очисних» (або на тому, що від них зосталося), що на Херсонщині. Сьогодні ж добрих півдня консультували новомосковських колег: що зробити, аби і їхні очисні перестали скидати всякий непотріб у ліву притоку Дніпра — річку Самару», — написав депутат у своєму Фейсбуці.

Від Новомосковська до Дніпра якихось 30 км, але методи очищення води нічим не відрізняються від глухосільських, додав депутат. За його словами, вторинне очищення тут власноруч здійснюють справжні героїні-очисниці Валя і Оля. «Тільки уявіть, вони щодня ходять по периметру резервуарів і грабельками збирають усе, що не відсортувалося на першому етапі. Далі, очищена вода відстоюється в резервуарах, а вже потім потрапляє на аерацію. Але є одна особливість цих очисних: вони не придатні для проведення хімічного очищення. Від сульфатів, фосфатів та інших хімічних сполук. Тут тільки біологічне очищення. Тому очисні потребують реконструкції та модернізації», — зауважив С. Рудик.

За результатами проведення інспекції-наради було відібрано аналізи на «вході» та «виході» й передано в лабораторію для проведення дослідження.

Крім того, додав депутат, керівництво водоканалу дізналося, як правильно готувати й куди необхідно подавати проекти на поліпшення стану очисних.

«Ось так і відпочиваємо!», — констатував народний обранець.