Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко висловила свою позицію з приводу участі президента Російської Федерації Володимира Путіна у весіллі глави МЗС Австрії Карін Кнайсль. Те, що до урочистої церемонії залучено людину, місце якої на лаві підсудних, «дискредитує Австрію як нейтральну державу, державу, яка могла б виступити в якості міжнародного посередника в ці важкі для України часи», вважає політик.

Присутність керманича Росії на цьому весіллі, на думку Ганни Гопко, потужний удар по європейських цінностях і неприпустимий крок у час, коли під ризиком смерті через голодування перебувають політв’язні Кремля. Передусім Олег Сенцов та Володимир Балух. На думку очільниці парламентського комітету, немає пояснення і тому, що досі «на окупованих територіях застосовуються тортури над українцями, а представники міжнародної спільноти, навіть Червоного Хреста, не мають можливості доступу до них», а також тому, що на сході України щодня тривають обстріли, оскільки президент Росії не дотримується жодних домовленостей».

Г. Гопко також наголосила: прикро бачити серед поважних європейських гостей людину, яка має безпосередній стосунок до загибелі 298 пасажирів літака рейсу МH-17 та до трагічних подій в Алеппо й Солсбері.

***

Народні депутати, які входять до міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти», оприлюднили заяву про необхідність посилення санкцій проти Російської Федерації. «Останні події, зокрема, запрошення В. Путіна на весілля австрійського міністра закордонних справ Карін Кнайсль, проведення Чемпіонату світу з футболу в Росії, реалізація проекту магістрального газопроводу з Росії в Німеччину через Балтійське море «Північний потік-2» та продовження економічного партнерства з Росією, свідчать про те, що Європа йде на поступки Росії», — йдеться в заяві. Така ситуація, на думку парламентаріїв, є неприйнятною в умовах війни на сході, коли наша країна протягом п’яти років стримує агресію й виступає форпостом на східних кордонах Європи.

Члени міжфракційного об’єднання звернулися до західних партнерів із закликом не йти на компроміси з Москвою. «Наголошуємо, що подвійні стандарти та гібридна дипломатія є загрозою для Європи, тому вважаємо вихід Кремля з ізоляції категорично неприпустимим», — акцентують вони.

Наша плата за свободу — 11 тисяч загиблих, 25 тисяч поранених, півтора мільйона біженців та 4,4 мільйона постраждалих від російської агресії, стверджують народні обранці. «Допоки на сході помирають люди, доки не повернуто окуповані території, доки українців затримують за надуманими звинуваченнями, ми та весь світ маємо говорити з РФ лише мовою ультиматуму, — йдеться у заяві. — Будь-які поступки та винятки вважаємо неприйнятними й вимагаємо оголосити дипломатичний бойкот».

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.