Ювілейне, десяте, свято обрядових хлібів і дідухів відбулося у єдиному на Вінниччині музеї хліба, що діє у селі Білопілля Козятинського району.

— Хліб для українця — святий надійний оберіг, — зазначив заступник голови Вінницької облдержадміністрації Олександр Крученюк. — Віддавна хлібом-сіллю зустрічають гостей, із ним входять у новий дім, вручають молодятам, коли ті поєднують долі. У наш непростий час це свято єднає народ, додає йому сили і мужності у боротьбі за незалежність держави.

Кожна територіальна громада Козятинського району представила обрядові хліби, спечені найкращими майстринями. Поруч можна було побачити дідухи з колосся. Найбільш оригінальної форми став хліб, спечений у вигляді рогу достатку. Гостей, які приїхали на свято з різних куточків краю, обдаровували запашними паляницями. За народною традицією, кожну хлібину цілували як святиню. Колориту свята додала виставка народних умільців і виступи колективів художньої самодіяльності. Визначили переможців традиційного конкурсу на кращий коровай, дідух та виріб народної творчості.

Найбільш хвилюючим моментом свята стала екскурсія залами музею. Особливо вражають крихти і маленькі шматочки хліба, що символізують страшні роки голодоморів, які пережило Білопілля разом з іншими селами нашої держави.

Вінницька область.