Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, народні депутати, урядовці та представники духовенства різних конфесій узяли участь у заходах, присвячених 27-й річниці Незалежності України та століттю відродження Української держави.

 

Розпочались урочисті з «Молитви за Україну» у Софійському соборі. Керівництво держави також поклало квіти до пам’ятника українському державному та громадсько-політичному діячеві, голові Центральної Ради Української Народної Республіки Михайлу Грушевському. А також вшанувало пам’ять Героїв Небесної Сотні.
«Знаю точно, загартувавшись у боротьбі за незалежність, відродивши державу, будуючи та захищаючи свою країну, наш народ буде жити вільно і гідно. У єдиній і неподільній, міцній і квітучій Україні. Завжди», — такими словами привітав українців зі святом Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Президент України Петро Порошенко, Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів під час церемонії покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку й Михайлу Грушевському.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Під час молебню всіх конфесій у соборі Святої Софії Національного заповідника «Софія Київська» у День Незалежності України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 

Під час параду до Дня Незалежності України на Майдані Незалежності у Києві.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Розірвати фатальне історичне коло

Президент Петро Порошенко у своїй промові торкнувся, зокрема, подій сторічної давнини. «Українська національна революція, визвольні змагання початку минулого століття тривали майже чотири роки, але державу тоді втратили. Наші предки не встояли у тій війні з Росією. Так само, як свого часу не встояли наші гетьмани Іван Виговський та Іван Мазепа. Причини були різні, але результат один і той же: довгі роки трагічної залежності від імперії з репресіями, голодоморами. Зі спробами знищити українську мову і розчинити український народ на неозорих просторах Євразії. Перед нашим поколінням постало завдання розірвати фатальне історичне коло. Зробити так, щоб українську незалежність, як раніше, не вимірювали місяцями чи декількома роками», — наголосив він.
За чотири роки війни, яку Росія розв’язала проти України, зауважив Президент, ми з вами зберегли державу і зміцнили її: «Нація консолідувалась на засадах захисту країни і патріотизму. Ми з вами створили сильну армію. І кропіткою роботою наших дипломатів забезпечили міжнародну політико-дипломатичну підтримку незалежності України. І, головне, ми твердо обрали власний шлях розвитку. І не маємо права з нього зійти на догоду зовнішнім ворогами та їхнім агентам усередині країни».

Прагнення приєднатися до ЄС та НАТО закріплять у Конституції

Петро Порошенко наголосив, що з часу, відколи українці довірили йому посаду Президента, державний компас впевнено показує на Захід — у бік, протилежний імперії. «Більше того, наполягатиму на закріпленні у Конституції нашого прагнення приєднатися до Євросоюзу і вступити до НАТО. Юристи знайшли формулу, як це зробити оптимально і швидко. До відкриття осінньої сесії Верховної Ради, яке заплановано на четверте вересня, буде зареєстровано відповідний законопроект», — додав він, запевнивши, що робитиме все для його ухвалення.
Глава держави наголосив також, що інтеграція до європейського та євроатлантичного простору — надійний спосіб забезпечити безпеку, розвиток України та гідні умови життя для людей. «Така інтеграція — стовідсоткова гарантія нашої незалежності. Але хочу окремо наголосити: і ми потрібні Європі, бо без нас Євросоюз не стане завершеним і довершеним проектом. Адже цивілізаційна межа сучасної Європи проходить уздовж північно-східного кордону України», — зазначив Президент.
За його словами, війна Росії проти України — це частина плану Кремля розвалити Європейський Союз і НАТО. «Наші воїни на сході стоять на захисті безпеки і добробуту не лише України, але всієї Європи. Отож до Євросоюзу і до НАТО ми прямуємо не з порожніми руками», — наголосив глава держави. Він додав, що українці сьогодні побачать і вкотре переконаються, що українська армія — одна з найкращих армій континенту. «Вона істотно посилить східний фланг НАТО. А навзаєм ми розраховуємо на гарантії колективної безпеки, які надає Альянс», — сказав Петро Порошенко.

Не може бути вільним тіло, коли душа — в полоні

«Нехай сьогодні нас почують у Константинополі, в Москві та Ватикані. Ми маємо твердий намір розрубати останній вузол, яким імперія відчайдушно намагається нас прив’язати до себе. Ми сповнені рішучості покласти край протиприродному та неканонічному перебуванню вагомої частини нашої православної спільноти у залежності від російської церкви. Церкви, яка освячує гібридну війну Путіна проти України, яка день і ніч молиться за російську владу і за військо — теж російське... Українське християнство має понад тисячолітню історію, власну богословську, літургійну і церковну традицію. Зараз, коли ми відновили і захистили державну незалежність України із столицею в Києві, немає жодних причин для того, щоб серед інших помісних православних церков не було рівної їм Помісної Православної Церкви України», — наголосив П. Порошенко.
Питання Томосу про автокефалію для Православної Церкви України виходить далеко за межі релігійного, сказав він. Воно з того ж ряду, що зміцнення армії, захист мови, боротьба за членство в Євросоюзі та НАТО. «Це ще один стратегічний орієнтир на нашому історичному шляху. Це вагома складова нашої незалежності», — констатував глава держави.

«Доки нація бореться — вона живе»

Водночас Президент зауважив, що найнадійнішими гарантами незалежності України та мирної праці українців є українські воїни: Збройні Сили, Національна гвардія, флот, прикордонники, СБУ, поліція, інші силові структури.
«Народна армія сьогодні звітує перед українським народом, а народ пишається своєю армією. Кожний, хто долучився до її розбудови, кожний, хто в 2014 році відправляв смс з грошима, хто кинув рідний дім і поїхав волонтером, військовослужбовці — кожен по праву хай гордиться власним внеском у зміцнення обороноздатності», — додав Президент.
Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих героїв, які віддали свої життя за мирне майбутнє України.
«Ми нічого не прагнемо більше, ніж миру. І ніхто не прагне миру більше, ніж ми, українці. Справжній мир обов’язково настане на нашій землі. Забезпечити мир і перемогу може тільки боєздатна армія, і вона день за днем стає дедалі сильніша», — зазначив Петро Порошенко. Він нагадав слова автора Акта проголошення незалежності України Левка Лук’яненка: «Доки нація бореться — вона живе».
Президент окремо відзначив, що вперше в історії міністр оборони вітав учасників параду словами: «Слава Україні!». «Найміцнішими стають ті традиції, які народжуються в народі. Які генеруються народом і людськими серцями, передаються з покоління в покоління. Серед наших символів є не лише Прапор, Герб і Гімн, про які написано в Конституції, але й національне гасло: «Слава Україні! Героям слава!». Від нього ми почуваємо колосальне піднесення, а наших ворогів корчить, як чортів від ладану. Воно саме увійшло в наше життя, а тепер настав час надати йому силу закону», — сказав Петро Порошенко.
Глава держави повідомив, що подає до Верховної Ради законопроект про зміни до військових статутів, згідно з якими це гасло стане головним вітанням у ЗСУ.

***

Президент Петро Порошенко присвоїв звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» лейтенанту Олегу Довгому посмертно та лейтенанту Володимиру Сосніну. Почесне звання військові отримали за особисту мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.
Крім того, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко присвоїв почесні найменування військовим частинам Збройних Сил та Державної прикордонної служби з метою відновлення історичних традицій національного війська щодо назв військових частин, зважаючи на зразкове виконання поставлених завдань, високі показники в бойовій підготовці. Під час урочистого параду до Дня Незалежності України глава держави вручив нові бойові прапори військовим частинам.
Військовий парад, що відбувся у центрі Києва, став наймасштабнішим за останні роки. У ньому взяли участь 4,5 тисячі українських військовослужбовців, 250 одиниць військової техніки, зокрема нові зразки, які вже прийняті на озброєння, і ті, які проходять державні випробування. Також вперше на параді крокував зведений жіночий батальйон і було задіяно армійську авіацію — майже 30 винищувачів, штурмовиків, транспортних літаків і вертольотів здійснили політ над містом.
Участь у параді взяли також 18 іноземних делегацій із різних країн, зокрема з Великої Британії, США, Канади, Естонії, Польщі, Румунії, Молдови, Грузії, Латвії, Данії, Литви.

Більше фото тут - www.golos.com.ua