У четвер, 23 липня, у Верховній Раді України відбулися урочистості з нагоди Дня Державного Прапора України за участі народних депутатів всіх скликань. Об 11-й годині біля Прапора Незалежності розпочалася урочиста церемонія зміни почесної варти військовими батальйону Національної гвардії.

Народні депутати України попередніх скликань Микола Поровський,  Арсен Зінченко, Володимир Крижанівський, Іван Заєць, Ігор Деркач, Ярослав Кендзьор, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час урочистостей з нагоди Дня Державного Прапора України у Верховній Раді України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Український синьо-жовтий прапор — це незнищенний символ боротьби українців за свою державність і за свою незалежність. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій у своїй промові під час урочистостей.

«Понад 100 років тому, коли українці розпочали боротьбу за проголошення української державності, під синьо-жовтим прапором перші збройні підрозділи — Січові стрільці — пішли у свої перші бої. Під синьо-жовтим прапором вирушали в бій дивізії, підрозділи Української Народної Республіки, виборюючи українську незалежність. Власне, 100 років тому під синьо-жовтим прапором було проголошено незалежність Української держави», — нагадав глава парламенту.

Також дуже символічно, за його словами, й те, що сто років тому на кораблях Чорноморського флоту було піднято синьо-жовті прапори, символізуючи в такий спосіб, що Чорноморський флот — український.

«Під синьо-жовтим прапором боролися повстанці на Наддніпрянщині, Поліссі, Поділлі, на Волині, виборюючи українську державність. Сто років тому ми не змогли втримати українську державність, але боротьба продовжувалась. Під синьо-жовтим прапором повстала Карпатська Україна, і її воїни йшли в бій з мрією і надією про Україну. Під синьо-жовтим прапором вояки УПА кинули виклик двом найбільшим імперіям того світу — нацистській Німеччині та комуністичному Радянському Союзу, — проголошуючи на весь світ свою волю до здобуття української державності», — додав А. Парубій.

Синьо-жовтий прапор, зауважив він, берегли і несли українські дисиденти. «У цей день особливо хочу згадати подвиг двох киян — Георгія Москаленка та Віктора Кукси, які першого травня 1966 року підняли синьо-жовтий прапор над київським Інститутом народного господарства, проголошуючи волю і незламність українців до створення власної держави», — сказав Голова Верховної Ради.

Водночас він нагадав, що студенти і молодь під час Революції на граніті також піднімали синьо-жовтий прапор. «Напередодні проголошення Української державності в цей зал із площі, з Майдану, було внесено синьо-жовтий прапор, який нині зберігається тут, на почесному місці у Верховній Раді України (на знімку).

Я гордий, що тут сьогодні присутні ті народні депутати, які вносили цей прапор, символізуючи волю і прагнення українців і які від Майдану, від людей на вулиці повідомили: Україні — бути», — сказав А. Парубій.

Він нагадав також, що під синьо-жовтим прапором Помаранчева революція здобула свою перемогу. Під синьо-жовтим прапором йшли у бій і бійці Самооборони Майдану під час Революції Гідності, маючи одну мету — здобуття незалежної держави, щоб Україна ніколи не була знову колонією Російської імперії.

«Із синьо-жовтим прапором ішли в бій перші українські воїни, коли розпочалась російська агресія, коли ворожий чобіт ступив на українську землю. Прямо з Києва, з Майдану, добровольці і воїни поїхали на передову захищати українську державу. Багато хто з них віз із собою прапори, опалені вогнем Майдану», — додав політик, зауваживши, що сьогодні Український прапор майорить на передовій, символізуючи волю українців до визволення тих земель, які були окуповані російським агресором.

Від імені всіх українців Голова Верховної Ради схилив голову перед воїнами, які сьогодні на передовій зі зброєю в руках захищають Україну від російської агресії.

«Дорогі українці! Український прапор завжди символізував шлях до волі і гідності та споконвічне прагнення українців до власної гідної великої держави.  Знаю, що Україна вистоїть, звільнить усі окуповані російським агресором землі і збудує потужну європейську державу. Вітаю всіх із Днем Українського Прапора! Слава Україні! Прапору — честь!», — наголосив Голова Верховної Ради.

***

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час брифінгу в середу зазначив, що ключовими напрямами в роботі дев’ятої сесії Верховної Ради будуть питання національної безпеки і оборони, оновлення Центральної виборчої комісії, ухвалення Виборчого кодексу та законопроектів, необхідних для співпраці з Європейським Союзом.

А. Парубій наголосив, що є кілька ключових напрямів: «Перший із них, як я весь час наголошую, — це питання національної безпеки і оборони, якому приділятиму особливу увагу. Хочу нагадати, що закон про національну безпеку, який ми ухвалили на попередній сесії, є рамковим, і він передбачає ухвалення закону про Службу безпеки України і закону, відповідно до якого має бути створено в структурі Верховної Ради окремий комітет з розвідки».

За словами Голови Верховної Ради, реформування сектору оборони «очевидно буде прерогативою для країни, яка веде війну проти агресора». «Особливо враховуючи той факт, що станом на сьогодні наші союзники, особливо США, готові до більш тісної співпраці з Україною в питаннях розвитку військово-промислового комплексу і в питаннях постачання зброї, — уточнив він. — І для того, щоб ця співпраця була ще більш інтенсивною, важлива імплементація законів щодо реформування сектору безпеки і оборони».

Глава парламенту також наголосив, що до жовтня Верховна Рада має прийняти рішення щодо обрання нового складу ЦВК й ухвалення Виборчого кодексу в цілому, «оскільки остання неділя жовтня — це рік до чергових парламентських виборів». 

А. Парубій також повідомив, що на дев’ятій сесії парламентарії також продовжать роботу над законопроектами, необхідними для співпраці України та Євросоюзу. 

Незважаючи на довгі століття нашої колонізації, ми зберегли себе як націю

Своїми спогадами про 24 серпня 1991 року поділився під час урочистостей з нагоди Дня Державного Прапора і народний депутат першого—шостого скликань Ярослав Кендзьор.

«У такі хвилини згадую свої розмови і слова світлої пам’яті В’ячеслава Чорновола, який був народним депутатом кількох скликань», — зворушливо почав він. Сам В’ячеслав Максимович з трибуни Верховної Ради о 18-й години 24 серпня 1991 року запропонував занести прапор, який був у Москві на барикадах. «Пропоную внести його, бо він на те заслужив», — процитував слова Чорновола Ярослав Кендзьор. — І ось у цю неповторну мить уперше за роки існування цієї споруди — Верховної Ради УРСР — поріг сесійної зали переступили депутати, котрі вносили велике синьо-жовте полотнище, яким накрили стіл президії Верховної Ради». 

«Ярославе, казав мені Чорновіл, ми належимо до щасливого покоління, бо ми робили свою роботу, щоб якомога швидше зруйнувати радянську криваву імперію, яка перемолола мільйони найкращих українців, і ми з нашим поколінням почали цеглинка за цеглинкою відтворювати прекрасну державу Україну», — поділився Ярослав Кендзьор і додав: «Наша тодішня Верховна Рада, в першу чергу група депутатів-державників з «Народної Ради», зробила найголовнішу роботу. Як починають будувати церкву, освячують наріжні камені майбутнього храму, ми заклали юридичні основи: прийняли декларацію про державний суверенітет, акт незалежності. А друге скликання ухвалило Конституцію, паспорт новітньої української держави. А подальшу роботу повинні були завершувати будівничі майбутніх поколінь — усі депутати майбутніх скликань, усі Президенти, усі уряди».

«Україні 27 років, і вона п’ятий рік у жорстокій війні із віковічним ворогом — Росією. Проте маю внутрішнє відчуття, вірю, що Україна вийде переможцем із святої війни. Не-зважаючи на довгі століття нашої колонізації, ми зберегли мову, молитву, традиції, пісню, ми зберегли себе як націю, як українці. І це є головний показник, який тримає мене у вірі, що Україна засвітиться своїми якостями і звабами цілому світові. Вітаю Вас зі святом Державного Прапора. Хай щастить нам усім, і нашій славній Українській державі», — привітав усіх народний депутат.