23 серпня Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у міжнародному волонтерському та ветеранському форумі «Там, де ми, — там Україна».

Ірина Геращенко та народний депутат Ірина Фриз із ветеранами США.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
 

Під час вступного слова Ірина Геращенко привітала учасників форуму із Днем Державного Прапора України. Політик зауважила, що сьогодні Державний Прапор України є не лише державним символом, але і символом спільної майбутньої перемоги.

Від імені Верховної Ради України Ірина Геращенко подякувала волонтерам за постійну підтримку ЗСУ, яка розпочалась у 2014 році та триває по сьогоднішній день.

«Сьогодні ситуація із забезпеченням нашої армії порівняно з 2014 роком істотно змінилась — наша армія нагодована, забезпечена формою і зброєю, і тут уже не потрібна допомога волонтерів, а колись було інакше. Не так швидко, як хотілося, відбувається переозброєння, проте й у цій сфері є успіхи. Важливо, щоб парламент і неурядовий сектор здійснювали контроль над ефективністю використання коштів, які український бюджет виділяє на армію», — наголосила Ірина Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради підкреслила, що в непростих умовах влада спільно з волонтерами істотно модернізували ЗСУ — «на параді на честь Дня Незалежності, ми будемо пишатися українською армією, новою технікою, випущеною за останні чотири роки».

Під час виступу політик повідомила, що сьогодні найбільша довіра суспільства — до армії, церкви і волонтерів. Проте, за її словами, така довіра вимагає й високої відповідальності. Політик запропонувала представникам волонтерських організацій активніше йти на державну службу, щоб свій досвід, професіоналізм, патріотизм застосовувати для реформування сектору безпеки і оборони.

«Сьогодні держава потребує розумних, чесних, досвідчених людей, які готові взяти відповідальність на себе і працювати у профільних міністерствах, інших органах державної влади України», — повідомила І. Геращенко.

Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях зосередила увагу на важливості створення Міністерства з питань ветеранів.

Перший заступник Голови Верховної Ради І. Геращенко зауважила, що всі комітети Верховної Ради України, зокрема Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, залишаються відкритими до співпраці з волонтерськими організаціями. Водночас політик закликала волонтерів із розумінням поставитись до процесу роботи над проектами законів. Ірина Геращенко висловила переконання, що всі напрацьовані законопроекти мають насамперед отримати експертний висновок профільних міністерств, зокрема й Міністерства фінансів України.

Під час виступу Ірина Геращенко також повідомила про пріоритетні законопроекти у сфері безпеки і оборони, які мають бути ухвалені парламентом під час дев’ятої сесії.

«Першочерговим законопроектом дев’ятої сесії стане законопроект про гуманітарне розмінування, адже сьогодні від вибухів мін та вибухонебезпечних предметів страждають військові та цивільні громадяни України, зокрема й волонтери», — наголосила вона.

Політик також висловила сподівання, що під час роботи дев’ятої сесії парламентарії ухвалять не менш важливий законопроект у сфері правового статусу та соціальних гарантій заручників та політв’язнів Кремля.

«Часто родинам заручників та політв’язнів допомагають саме волонтери. Проте це є завданням влади, уряду», — наголосила І. Геращенко.

Перший заступник глави парламенту також привітала підписаний Президентом України Указ про призначення стипендії Левка Лук’яненка для сімей політв’язнів (Указ Президента №216/2018 «Про невідкладні заходи щодо захисту прав, свобод і законних інтересів осіб, незаконно затриманих, утримуваних Російською Федерацією, окупаційною адміністрацією Російської Федерації, звільнених з числа таких осіб, підтримки зазначених осіб та членів їх сімей»).

«Я хочу подякувати Президенту України, який підписав Указ про створення стипендії імені Левка Лук’яненка для сімей політв’язнів. Мені здається, це дуже правильно. Ми чекаємо від уряду реалізації цієї важливої ініціативи», — наголосила І. Геращенко.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.