Українська молодь із літнього мовного табору GoCamp відвідала Верховну Раду у рамках пілотного проекту «День у парламенті». Підготовку та проведення заходу забезпечено спільно апаратом Верховної Ради України, проектом GoCamp, Британською Радою та проектом Global Partners Governance.

Мета візиту — підвищити обізнаність молоді про діяльність та історію єдиного законодавчого органу нашої держави — Верховної Ради України, стимулювання інтересу до роботи парламенту та демократичних процесів у країні, формування активної громадянської та патріотичної позиції.
Запровадження та розвиток практики проведення «Дня у парламенті» має на меті сприяння реалізації комунікаційної стратегії Верховної Ради, формування стратегічних партнерських відносин з національними та міжнародними агенціями, використання діючих мереж та спільнот для розширення охоплення відвідувачів парламенту та допомогу у побудові довірчих відносин між державною інституцією та громадянським суспільством.
Під час візиту до парламенту школярі ознайомилися з основними віхами історії українського парламентаризму та сучасною роботою законодавчого органу, його функціями та роллю в Україні. Дізналися багато цікавих фактів про архітектурну спадщину будинку Верховної Ради, поринули в події історичного минулого під час перегляду експозиції до 100-річчя Української революції 1917—1921 років, що стала основою Музею українського парламентаризму.
Особливу увагу гості звернули на парламентську реліквію — розміщений у почесному порталі Прапор Незалежності України, внесений до зали сесійних засідань парламенту 24 серпня 1991 року народними депутатами першого скликання.
На балконі сесійної зали відвідувачі дізналися про роботу нинішнього, восьмого скликання Верховної Ради, його політичний склад та законотворчу діяльність, а також про роботу українського парламенту під час попередніх скликань.
Під час інтерактивного спілкування школярі отримали відповіді на питання щодо діяльності народних депутатів, апарату Верховної Ради України, історичної складової музейної експозиції, відкритості та прозорості роботи парламенту.
Анкетування для оцінки впливу заходу, проведене по завершенні, дало можливість оцінити його ефективність та користь для відвідувачів, а також висловити пропозиції та побажання щодо подальшого розвитку та розширення програми.
У подальшому програма «День у парламенті» передбачає проведення зустрічей із керівництвом Верховної Ради та її апарату, навчальних сесій щодо представницької демократії, семінарів та моделювання дебатів.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

 

ДОВІДКОВО

Проект GoCamp — літні табори, які відбуваються на всій території України. Метою проекту є формування серед молоді (віком від 14 до 16 років) в Україні «навичок ХХІ століття» (включно з вивченням іноземних мов та розвитком активної громадянської позиції), а також формування лідерів, здатних мислити глобально.