Днями в рамках ХІІІ Наради керівників закордонних дипломатичних представництв України Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, народний депутат України Артур Герасимов, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко та 80 представників дипломатичної служби у складі делегації на чолі з Президентом України Петром Порошенком перебували з робочим візитом на Донбасі.

Під час робочого візиту делегації на чолі з Президентом України Петром Порошенком на Донбас.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.

Під час візиту учасники делегації ознайомились із безпековою, гуманітарною та екологічною ситуацією на Донбасі, поспілкувались із місцевими жителями Авдіївки, військовослужбовцями ЗСУ, командуванням ООС.

Перебуваючи в Авдіївці, Президент України Петро Порошенко та члени делегації взяли участь у церемонії символічного пуску газу на підвідному газопроводі високого тиску від селища міського типу Очеретине до міста Авдіївка. Президент України нагадав про події річної давнини — січня 2017-го, коли російські окупаційні війська внаслідок обстрілів пошкодили об’єкти критичної інфраструктури, внаслідок чого місцеві жителі залишились без електро- та газопостачання. Глава держави також нагадав, що пообіцяв підключити газ у Авдіївці у 2018 році.

«Український газ нарешті пішов із робочим тиском на всі газомережі Авдіївки і семи населених пунктів. Вітаю Авдіївку з українським газом. Більше росіяни нас не загонять і не поставлять на коліна своїм зашморгом і газовим шантажем. Так само, як ми виграли Стокгольмський арбітраж і росіяни заплатять Україні збитки у 4,6 млрд доларів. Так само, як декілька днів тому виповнилася тисяча днів, як ми живемо без російського газу. Ми твердо рухаємося вперед і бачимо ті зміни, які відбуваються», — зазначив глава держави, звертаючись до мешканців Авдіївки.

Під час виступу Петро Порошенко також звернувся до українців на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

«Вірте, український прапор, український герб, влада української держави точно повернуться. Повернуться на кожен клаптик української землі», — сказав П. Порошенко.

Глава держави також повідомив про ініціативу звернутись до країн ЄС із проханням взяти на себе відповідальність за відбудову конкретних населених пунктів на Донбасі.

Під час візиту представники делегації зустрілись із військовими 92-ї ОМБр та командуванням ООС. Верховний Головнокомандувач ЗСУ П. Порошенко подякував військовослужбовцям, які несуть службу в зоні ООС, представникам закордонних дипломатичних представництв України, представникам уряду та народним депутатам України за спільні зусилля з відновлення Донбасу та впровадження мирного плану реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У своїй промові Президент України згадав ім’я видатного американського сенатора Джона Маккейна, який нещодавно помер. Глава держави зауважив, що все своє життя Д. Маккейн присвячував тому, щоб захистити Україну і українців. Присутні вшанували пам’ять сенатора хвилиною мовчання.

Під час зустрічі із військовослужбовцями ЗСУ Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях». Реалізація закону дасть змогу учасникам Операції об’єднаних сил отримати право на користування державними гарантіями, передбаченими для учасників АТО, ветеранів та учасників бойових дій.

Виступаючи, П. Порошенко також наголосив на важливості організації реабілітації поранених військовослужбовців за кордоном. За його словами, 178 військовослужбовців уже пройшли реабілітацію у Латвії, 213 — у Литві, 111 — в Естонії, понад 100 — в Ізраїлі, більш як 100 — в Об’єднаних Арабських Еміратах, у Болгарії — 24. Також, за словами Президента, українські військові проходили реабілітацію у Португалії, США.

«Список не вичерпний, але необхідно дуже активно продовжувати цю роботу, бо просто зараз 21 важкопоранений український військовослужбовець чекає на рішення з реабілітації. Ми з вами маємо забезпечити нашу ефективну взаємодію», — наголосив П. Порошенко, звертаючись до представників дипломатичної служби. Глава держави також відзначив необхідність забезпечення реабілітації та оздоровлення дітей з Донбасу.

У рамках візиту Петро Порошенко відвідав декілька помешкань місцевих жителів Авдіївки, щоб особисто переконатися, що в оселях містян є газ. Також учасники делегації відвідали ПрАТ «Авдіївський коксохімічний завод», який, незважаючи на систематичні обстріли російсько-окупаційних військ, продовжує свою роботу та наразі є одним із найбільших у Європі і найбільшим в Україні виробником коксової продукції для металургії.

«Відновлення газопостачання міста Авдіївки та семи інших населених пунктів Донеччини — це результат ефективної співпраці місцевої влади, представників уряду та переговірників у мінській групі ТКГ. Спільними зусиллями, поступово, прифронтові населені пункти Донбасу повертаються до мирного життя», — повідомила Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко. Політик також відзначила важливість участі представників дипломатичної служби у робочому візиті на схід України.

«Це важлива мотивація для наших дипломатів продовжувати відстоювати національні інтереси України задля повернення тимчасово окупованих територій — Донбасу та Криму», — повідомила І. Геращенко за результатами робочого візиту.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.