Народні депутати з Блоку Петра Порошенка Марія Іонова, Володимир Ар’єв на чолі з головою фракції Артуром Герасимовим та голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко взяли участь у загальній нараді послів, що відбулась у Міністерстві закордонних справ.

Темою цієї наради стало питання парламентської дипломатії в дії. «Спільно підбивали поточні результати та накреслили перспективи цієї роботи.

Вважаю, що загалом маємо всі підстави говорити про посилення парламентської дипломатії. Важливим фактором, який сприяв цьому, стала спільна робота Президента, парламенту та МЗС, завдяки якій вдалося домогтися запровадження міжнародних санкцій проти Росії, надання гуманітарної, фінансової та безпекової допомоги Україні», — написала у Фейсбуці Марія Іонова.

М. Іонова під час виступу відзначила також значну роль у зовнішніх відносинах постійних парламентських делегацій. «Відповідно до своїх предметів відання Комітет з питань європейської інтеграції, який нині очолюю, забезпечує здійснення заходів із міжнародного співробітництва Верховної Ради України у рамках роботи двох таких постійних парламентських делегацій у: Парламентському комітеті асоціації (ПКА), який є форумом для обміну думками між народними депутатами України і Європейського парламенту, та Парламентській асамблеї ЄС — Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ), яка забезпечує парламентський вимір «Східного партнерства» і також є багатостороннім компонентом парламентських відносин Європейського парламенту з Україною.

Народні депутати, що входять до складу комітету, завжди активно співпрацюють із дипломатичним корпусом у рамках роботи цих парламентських делегацій», — додала М. Іонова.

Згадувала вона й інші форми співпраці та участі парламентаріїв у зовнішніх відносинах. Зокрема Конференцію комітетів з європейських справ національних парламентів держав—членів ЄС (COSAC), функціонування груп дружби, ініціативу щодо створення тристоронньої міжпарламентської асамблеї «Молдова — Україна — Грузія».

На думку політика, зразком співпраці народних депутатів з міжнародними партнерами може слугувати й МФО «Рівні можливості». «І якщо певна група міжпарламентських зв’язків налагоджує контакти з однією країною, то в цьому випадку ми можемо говорити про стійкі й усталені зв’язки з багатьма країнами, багатьма представниками парламентів країн, які борються за гендерну рівність», — додала вона.

Дуже ефективним, за словами М. Іонової, цього року став спільний проект МЗС, Мінінформполітики та Комітету з питань євроінтеграції — презентація фільму про героїчних захисників донецького аеропорту «Кіборги. Герої не вмирають», який за сприяння наших дипломатів змогли побачити парламентарії багатьох європейських країн та США.

Окремо політик наголосила, що наші дипломати мають звертати увагу не лише на безпекові питання, а й на екологічні та гуманітарні.

«Нарада була конструктивною і відвертою. Впевнена, що надалі будемо частіше спілкуватися, думати над тим, як підвищити ефективність нашої взаємодії, як краще використовувати наявні інструменти і знаходити нові.

Була щиро рада бачити не просто наших амбасадорів і амбасадорок, а просто відданих хороших друзів, які так само щиро і усвідомлено можуть сказати «Служу Українському Народові», — констатувала депутат.

Вл. інф.