Президент Петро Порошенко побував із робочою поїздкою в Миколаївській області, де взяв участь у випробуваннях нового 32 МВт двигуна цивільного призначення для використання в енергетиці. Про це повідомила прес-служба глави держави.

Цей двигун, за словами Президента, не має аналогів у світі. «Подивіться, хто наші конкуренти в світі — «Дженерал Електрік», «Сіменс» і «Ролс-Ройс». Хоча ні. «Ролс-Ройс» не конкурент, бо він не має 32 МВт, його найбільша потужність 25 МВт. Я можу вас привітати — випробування відбулись успішно», — додав П. Порошенко.

Водночас він наголосив, що над створенням двигуна працювали роками, і тому дуже важливо, що сьогодні вже є результат, яким не може похвалитися більшість країн світу і який яскраво демонструє потенціал України.

«Уже понад 300 млн грн, з монтажем мені здається 360 млн грн — це перші контракти, які надійшли на «Зорю». Але це лише початок... Думаю, що загальний обсяг замовлень за два-три роки сягне понад 2,5 млрд грн. Це кошти українського замовника, який фінансує українського виробника», — наголосив глава держави.

Президент зазначив також, що нині розпочато низку проектів із модернізації застарілих потужностей газотранспортної системи України, і поставив завдання керівництву «Зорі-Машпроект» терміново завершити розробку дожимних компресорів разом із НАК, «Укргазвидобування» і доповісти до кінця року графік щодо нових замовлень, які забезпечуватимуть питання національної безпеки — диверсифікації джерел постачання газу, а врешті-решт, як кінцева мета — саме забезпечення газом.

Водночас, відповідаючи на запитання працівників, Президент виключив можливість приватизації підприємства. «Це було би безвідповідально, коли йде війна, приватизувати підприємства, які забезпечують оборону держави», — сказав він, додавши, що це заборонено законодавством.

Під час перебування у Миколаєві Президент також проінспектував хід ремонту автодороги Т-15-08 Калинівка — Снігурівка. Крім того, він узяв участь у церемонії відкриття заводу «Східний» групи компаній «Agrofusion» з переробки та зберігання сільськогосподарської продукції.