У Верховній Раді — час великого прибирання. Сесійну залу готують до початку дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Нині черга люстри, що височить над робочими місцями обранців. Зазвичай, її миють раз на рік або за потреби. І ось така потреба виникла, адже нещодавно ремонтували купол Верховної Ради.

Сама люстра величенька, до чотирьох метрів у діаметрі та важить майже три тонни. Раніше, коли люстру по колу прикрашала ще й радянська символіка, її вага була ще більша — майже чотири тонни. Але у 2008 році, ще задовго до ухвалення закону про декомунізацію, за розпорядженням тодішнього глави парламенту Арсенія Яценюка з люстри зняли ці рудименти радянського часу. Та й помити її непросто. Спочатку потрібно опустити до рівня людського зросту за допомогою ручної лебідки. Це відбувається мало-помалу і фіксується ще одним канатом, щоб люстра не розгойдувалась.

Система надійна, розповів журналістам заступник керівника управління адмінбудинками Роман Лазарчук. Раптом що — спрацює захисний механізм, який не дасть їй рухатися занадто швидко, та й технічний стан люстри постійно перевіряють. Тож депутати можуть бути спокійні: вона міцно тримається на своєму місці. За словами Р. Лазарчука, протягом одинадцяти років, що він тут працює, ще жодного разу не доводилось міняти жодну зі скляних частин люстри.

Вона, до речі, виготовлена у 1952 році. Це друга люстра. Перша була встановлена ще до Другої світової війни і мала вигляд величезного соняшника. Але під час війни в купол влучила авіаційна бомба, розбила люстру, але, на щастя, не розірвалася.

Нинішня окраса сесійної зали більше нагадує шапку Мономаха, виготовлену з білого та червоного скла, яку вінчає червона підвіска. Дуже часто, розповіла нам головний консультант інформаційного управління апарату Верховної Ради Людмила Савон, червоне скло плутають із рубінами. 

Специфічне й прибирання — сухе або зі спиртом, адже люстра скляна і потребує особливого ставлення. Для цих робіт задіяно понад десять людей. Усі чоловіки. Ми навіть поцікавилися, чому серед робітників немає жодної жінки. Річ у тім, що тут працюють парламентські електрики, а серед них жінок немає... Робота триватиме весь день, і в умілих руках працівників люстра знову засяє.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.