У грудні минулого року Верховна Рада ухвалила низку законів, спрямованих проти домашнього насильства. Це, зокрема, закони «Про криміналізацію домашнього насильства», «Про запобігання та протидію домашньому насильству».
Щороку до правоохоронних органів звертається щонайменше 160 тисяч жінок, але реальна кількість жертв домашнього насильства, за оцінками експертів, уп’ятеро більша. Щороку в Україні від побоїв власних чоловіків гине 1,5 тисячі жінок, свідками та жертвами домашнього насильства стають 3 мільйони дітей.
З ухваленням цих законопроектів в органів влади з’явилися реальні механізми захисту всіх, хто постраждав від домашнього насильства. Для кривдників передбачено цілий комплекс заходів — від корекційної роботи, адміністративних заходів до арешту і позбавлення волі на термін від 2 до 8 років. Домашнє насильство більше не залишиться проблемою однієї сім’ї або людини, наголошували автори.
«Приймати закони, які певною мірою ламають стереотипи і вимагають зміни свідомості, завжди складно. І я вдячна колегам із Верховної Ради, які після тривалих дискусій і обговорень підтримали прогресивне законодавство щодо протидії домашньому насильству», — написала у «Фейсбуці» народний депутат, представник Президента у парламенті Ірина Луценко.
Але прийняти закон — лише половина справи. Треба ще зробити так, щоб він запрацював, переконана вона. Тому подякувала за послідовну політику Міністерству юстиції, яке активно імплементує норми законів, проводить просвітницьку кампанію, навчає своїх співробітників, розвиває сервіси надання правової допомоги жертвам домашнього насильства.
Паралельно, за словами І. Луценко, триває робота над розробкою підзаконних актів за новим законодавством. Так, протягом кількох місяців на базі Мінсоцполітики працює робоча група, до якої входять представники всіх дотичних міністерств, Національної поліції, експерти, представники Фонду Народонаселення ООН в Україні — UNFPA Ukraine.
Ця група, повідомила народний депутат, створює документи, які є фактично покроковою інструкцією для всіх органів влади, як саме надається допомога: що робить поліція, що місцева адміністрація, хто кого повідомляє, фінансує, як захищається жертва і що відбувається з кривдником тощо... Тобто весь комплекс питань у найменших дрібницях.
«Розробка цих документів — дуже складна і кропітка робота, яку координує заступниця міністра соціальної політики Наталка Федорович. Кабінет Міністрів уже затвердив перші три положення, серед яких ключове — про порядок міжвідомчої взаємодії, що дає чіткі інструкції органам місцевої влади та зобов’язує їх діяти (не взагалі, а чітко за прописаними пунктами, з прописаною персональною відповідальністю). Тобто робота ведеться за всіма напрямами. Створюються інструкції, відкриваються притулки, надається правова допомога, поліція впроваджує програми роботи з випадками домашнього насильства», — повідомила депутат.
Наступний крок, за її словами, — створення єдиної національної «гарячої лінії» та організація масштабної інформаційно-просвітницької кампанії тощо.
«Усі ми, учасники процесу, свідомі того, що на подолання проблеми домашнього насильства підуть роки. Але, крок за кроком, ми вперто рухаємо цю реформу», — наголосила І. Луценко.

Вл. інф.