Міністр закордонних справ Німеччини сьогодні публічно розкритикував США за намір ввести санкції проти будівництва газопроводу «Північний потік-2»: «Неприйнятно використовувати санкції з метою вплинути на європейську енергетичну політику».

Але санкції проти Росії та її сателітів, які прагнуть заробляти на крові українців, мають бути! До речі, перший етап нових американських санкцій у «справі Скрипаля» — швидше, «попереджувальний постріл». Хоча там уже і заборона надання державних кредитів, і заборона постачання зброї, технологій та товарів подвійного призначення.

Уже через 90 днів, швидше за все, буде постріл на ураження. Там «меню» значно серйозніше: обмеження експортно-імпортних операцій з РФ, заборона на доларові розрахунки для російських держбанків, обмеження авіасполучення та навіть санкції стосовно російського держборгу.

Новий «пекельний» санкційний пакет від 6 сенаторів (3 республіканці та 3 демократи), який може бути запущений уже в листопаді, ще жорсткіший. Він ставить Росію в один ряд з Іраном і Північною Кореєю. До того ж це не декларативний рамковий документ, а чіткий законопроект на 184 сторінки. У ньому і протидія військовій агресії проти України, і захист від економічно руйнівного для нас проекту «Північний потік-2».

Економічні санкції — чи не найбільш дієвий невійськовий спосіб примусу країни-агресора до перегляду незаконної експансіоністської політики та додержання норм міжнародного права. І хай би хто що казав, санкції мають дуже серйозний вплив. До санкцій у 2014 році курс був 33, а нині майже 68 RUB/USD. Одне лише оприлюднення «пекельного» санкційного законопроекту знову обвалило рубль.

Але економічна ізоляція та послаблення Росії через американські санкції не конвертується в економічне посилення України! Тому нам передусім потрібно дбати про власні економічне зростання та розвиток. Через залучення інвестицій, створення робочих місць, розвиток виробництва, нарощення несировинного експорту та підвищення доходів громадян. Адже в кінцевому підсумку, як ми бачимо, кожен сам за себе. Модернізацію економіки та підвищення добробуту українців за нас з вами ніхто не зробить.

Тому треба невідкладно приймати запропонований командою РПЛ Промисловий пакет реформ і змінювати економічну модель країни — сировинно-боргову на виробничо-інвестиційну! Адже лише сильна економіка — це сильна армія та дипломатія як запорука відновлення миру в Україні!

Олег ЛЯШКО,
народний депутат України, лідер Радикальної партії.