Путін і керівництво РФ мають відповісти за Іловайськ, Лутугине, Дебальцеве, за тисячі вбитих і поранених українців, за десятки зруйнованих сіл, за вбитих дітей, цивільне населення, за розстріляних у коридорах смерті наших військових. Про це написала на своїй сторінці у «Фейсбуці» Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Вона подякувала учасникам акції, які 29 серпня у день пам’яті трагедії в Іловайську протестували у Києві біля російського посольства. Активісти тримали синьо-жовті прапори і плакати «Путин, за Иловайск ответишь», поруч на Повітрофлотському проспекті встановили 366 хрестів (саме стільки військових загинуло в Іловайському котлі) з їхніми фотографіями. «Хлопці, дякую за акцію. За те, що на плакаті написаний правильний адресат. Набридли всі ці ялові заклики і виклики — на партійних з’їздах, концертах, мітингах — з вимогою звільнити українських політв’язнів, закінчити війну, але без адресата. Прізвище Путін сором’язливо на цих партійних тусовках і концертах замовчують. Військові не мовчать. Вони точно знають ім’я вбивць. Вклоняємося пам’яті всіх загиблих, пишаємося всіма, хто вижив. Не забудемо вбивцям і не простимо», — написала Ірина Геращенко.

***

Уже під час учорашньої прес-конференції «Зниклі безвісти під час війни. Як Україні їх відшукати?» Ірина Геращенко повідомила, що у трагедії в Іловайську, за даними Генштабу Збройних Сил, зниклими безвісти залишаються 84 особи. Це велика цифра. «Проте маємо усвідомлювати: доки не закінчено війну, не закрито україно-російський кордон, доки російська техніка присутня на українській території, ми не знатимемо точної кількості загиблих, поранених, зниклих», — додала вона.
Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради повідомила: «У Мінську ми користуємося списком, який складає об’єднаний центр Служби безпеки України, це стосується і заручників, і зниклих безвісти. У цьому списку на сьогодні 294 особи, яких ми розшукуємо. З них багато і цивільних. Але, за оцінками Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ), на цей день понад тисяча тіл залишаються неідентифікованими».
За її словами, на переговорах у Мінську Російська Федерація блокує створення механізму пошуку зниклих безвісти.
«У пошуку безвісти зниклих час завжди працює проти. Адже що більше відділяє нас років, місяців, тижнів від трагедії, то більше зникає свідків, зникають артефакти, тому тут важливо виграти час. На жаль, через абсолютно деструктивну позицію РФ і їхніх маріонеток із ОРДО і ОРЛО в Мінській групі ми так само не просунулись у надзвичайно важливому для нас питанні — створенні механізму пошуку зниклих за участі МКЧХ, України, Росії». Росія в Мінську, у чому ключова проблема, продовжує займати позицію «нас там нєт», — повідомила І. Геращенко, додавши: — Для Росії надати свого експерта в таку групу — означає визнати, що вони там є. І тому ця робота блокується».
І. Геращенко зазначила, що українська сторона наполягає на створенні механізму пошуку зниклих безвісти, аналогічного тому, який раніше було створено у Грузії — за участю МКЧХ та представників РФ, Грузії.
«Що більше я бачу, що відбувається в інформаційному просторі, зокрема й українському, навколо теми заручників Кремля, то більше я переконуюсь, що, на жаль, Кремль, використовуючи цю делікатну, дуже важку для українського суспільства і родин тему, буде й надалі шантажувати Україну і світ проблематикою заручників. Він триматиме їх до часу «Х», щоб, можливо, потім віддати їх своїм представникам чи проросійським кандидатам і силам, аби показати, що лише вони «нормальні, за мир в усьому світі». Позиція української влади інша: ми боротимемося за Україну, за українські національні інтереси і за українських заручників та політв’язнів», — наголосила вона.
Водночас парламентарій акцентувала увагу ще на одній проблемі — розмінуванні територій. «У нас немає мінних карт, що часто ускладнює роботу, зокрема і з пошуку зниклих», — сказала вона.
У цьому контексті І. Геращенко повідомила, що на новій сесії має бути першочергово ухвалено закон про цивільне розмінування: «Це важливо не лише для сотень тисяч людей, дітей на територіях, що постраждали від війни, а й для отримання технічної допомоги від країн-партнерів. Бо вони також запитують, хто займатиметься розмінуванням і яка структура даватиме гарантію, що територія розмінована».
Крім того, Перший заступник Голови Верховної Ради повідомила про тривожну інформацію про погіршення стану здоров’я Володимира Балуха, Олега Сенцова та інших. «На жаль, жодної відповіді на всі пропозиції до РФ у рамках гуманітарної підгрупи в Мінську, через МЗС чи інститут омбудсменів щодо передачі громадян РФ, засуджених за тероризм, диверсії, участь у бойових діях, в обмін на звільнення українців немає», — зауважила вона.