Дослідження обставин Іловайської трагедії 2014 року, її причин та наслідків загалом завершено, повідомляють у прес-службі Генеральної прокуратури. «Згідно з висновками експертів та комплексом інших здобутих доказів єдиним фактором, який перебуває у безпосередньому причинно-наслідковому зв’язку з Іловайською трагедією, є військова агресія збройних сил Російської Федерації у вигляді прямого вторгнення на територію України та подальше вчинення військовими країни-агресора воєнних злочинів», — йдеться у повідомленні.

У третій декаді серпня 2014-го, зважаючи на істотні успіхи української армії, що визволила від бойовиків Краматорськ і Слов’янськ, низку інших населених пунктів, керівництвом ЗС РФ організовано пряме вторгнення регулярних російських підрозділів на територію Донецької області з одночасними артобстрілами позицій ЗСУ з території Росії.
«Наймасштабніше вторгнення відбулося у ніч з 23 на 24 серпня 2014 року. Сили вторгнення ЗС РФ складалися з дев’яти батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу; до 60 танків; до 320 БМД (БМП); до 60 гармат; до 45 мінометів; 5 ПТРК», — наголошують у прокуратурі.
Установлено, що на російській військовій техніці було завчасно знято або замасковано тактичні знаки і нанесено знаки розрізнення українських підрозділів, що заборонено Женевською конвенцією.
«Водночас угруповання ЗС РФ уздовж східної ділянки державного кордону України нараховувало: 35 батальйонно-тактичних та ротно-тактичних груп; не менш як 45100 військовослужбовців; до 160 танків; 1360 БМП (БТР); 350 одиниць артилерії; 130 одиниць реактивних систем залпового вогню; 192 бойові літаки; 137 вертольотів», — зазначають у прокуратурі.
Унаслідок вторгнення 24—25 серпня регулярних підрозділів ЗС РФ та їх маршу в напрямку Іловайська батальйони «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сили сектору «Б» потрапили в оточення значно переважаючих сил ворога.
Враховуючи критичність ситуації, було розпочато перемовини між керівником АТО В. Муженком та представниками ГШ ЗС РФ (заступником начальника ГШ ЗС РФ
М. Богдановським) і на рівні керівництва сектору «Б» та підрозділів ЗС РФ про надання гарантії безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення українських військовослужбовців. Слідством підтверджено, що між керівником АТО В. Муженком та заступником начальника ГШ ЗС РФ М. Богдановським упродовж 26—28 серпня відбулося 12 телефонних розмов, під час яких російська сторона надала гарантії безпечного виходу українських військових не у бойовому порядку та за узгодженим маршрутом. Додатковою гарантією мали стати троє російських десантників, захоплених у полон, яких після виходу мали передати російській стороні.
29 серпня 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генштабу ЗС РФ російські військові впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових.
«За вказаних обставин скоєно віроломне вбивство 366 українських воїнів», — наголошують у прокуратурі.
За результатами розслідування факту агресивної війни РФ проти України загалом притягнуто до кримінальної відповідальності за скоєння злочинів 89 осіб, у тому числі 43 громадян РФ. Докази ведення РФ агресивної війни проти України і фінансування тероризму передано до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду.