Днями відбулася зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України, представника гуманітарної підгрупи ТКГ Ірини Геращенко (на знімку праворуч) з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денісовою.

Співрозмовники обговорили ситуацію зі звільненням заручників, які утримуються на тимчасово окупованих територіях України, та громадян України, які незаконно утримуються в Російській Федерації за політичними мотивами.

«На жаль, незважаючи на погіршення стану здоров’я Володимира Балуха, Олега Сенцова, інших незаконно утримуваних українців, Російська Федерація не надала жодної відповіді на пропозиції представників України в гуманітарній підгрупі щодо дзеркального звільнення громадян РФ, засуджених за злочини проти територіальної цілісності в Україні, та політв’язнів Кремля», — наголосила І. Геращенко.

До того ж представник гуманітарної підгрупи ТКГ І. Геращенко нагадала, що ця ініціатива неодноразово направлялась представникам РФ у підгрупі та в ТКГ, дипломатичними каналами МЗС РФ та до офісу Уповноваженого з прав людини в РФ.

Ірина Геращенко та Людмила Денісова також обговорили питання громадян України, членів екіпажу судна «ЯМК-0041», яких було затримано біля берегів анексованого Криму 4 травня ц. р. Станом на сьогодні члени екіпажу утримуються в тимчасово окупованому Криму.

Також співрозмовники торкнулись питання переведення громадян України, засуджених до 2014 року, з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей до пенітенціарних закладів на підконтрольній уряду території України. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова підтвердила готовність займатись цим питанням. За словами Л. Денісової, до секретаріату Уповноваженого надходять численні звернення від засуджених та їх рідних з проханням сприяти у переміщенні таких громадян України.

За словами представника гуманітарної підгруп ТКГ І. Геращенко, контакти відповідальних осіб секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, які курують це питання, неодноразово направляли представникам ОБСЄ у ТКГ. Проте зазначене питання залишається заблокованим. «На жаль, Кремль не зацікавлений у вирішенні питань порядку денного гуманітарної підгрупи. Це стосується питань звільнення заручників та політв’язнів Кремля, запровадження механізму пошуку зниклих безвісти, переведення на підконтрольну уряду територію України засуджених та інших», — повідомила І. Геращенко.

Співрозмовники скоординували подальші кроки у питанні звільнення заручників та політв’язнів Кремля.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.