Одним із перших питань, які розгляне парламент на наступній сесії, має стати законопроект, що дозволить розблокувати виплату допомоги родинам політв’язнів. Таку точку зору висловила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, повідомляє прес-служба апарату парламенту.

За її словами, у Державному бюджеті на 2018 рік Міністерству з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб на реалізацію заходів щодо захисту і забезпечення прав та інтересів осіб, позбавлених особистої свободи в результаті дій незаконних збройних формувань та/або органів влади Росії на окремих територіях Донецької і Луганської областей, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, і тимчасово окупованій території України, а також підтримку зазначених осіб і членів їхніх сімей було передбачено 96,7 мільйона гривень.

Політик нагадала, що в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб було створено відділ з правової допомоги політв’язням Кремля, членам їх родин, а Кабінетом Міністрів України у липні 2018 року прийнято рішення про виплату фінансової допомоги таким родинам. Водночас, уточнила політик, існують певні прогалини у законодавстві щодо порядку використання виділених коштів.

І. Геращенко зауважила також, що рідні політв’язнів Кремля, зокрема Олександра Кольченка, Станіслава Клиха потребують підтримки від уряду, зокрема, задля відвідин своїх рідних та оплати послуг адвокатів.

Власне, Перший заступник Голови Верховної Ради зареєструвала технічний законопроект (реєстр. номер 9026 від 30.08.2018), який передбачає внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік» і розблоковує виплату допомоги родинам політв’язнів.

«Переконана, що з огляду на важливість питання всі фракції підтримають зазначений законопроект», — наголосила І. Геращенко.