Народний депутат фракції партії «Блок Петра Порошенка», перший заступник голови парламентського Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський (на знімку) заявив, що пропонуватиме народним депутатам першого пленарного тижня ухвалити за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг» (реєстраційний номер 8556), який було розроблено за ініціативою президента Всеукраїнської благодійної організації «Фонд Порошенка» Марини Порошенко.

«Зазначений законопроект уже отримав одностайну підтримку нашого комітету і 3 вересня я на погоджувальній раді пропонуватиму народним депутатам прийняти його за основу на першому пленарному тижні, після чого комітет невідкладно опрацює пропозиції народних депутатів до другого читання.

Хочу запевнити, що я особисто та Комітет з питань науки і освіти завжди підтримували і надалі підтримуватимемо усі ініціативи щодо запровадженню інклюзивного освітнього середовища в нашій державі», — зазначив Олександр Співаковський після засідання круглого столу на тему реалізації положень Саламанської декларації в Україні, за присутності голови БО «Фонд Порошенка» Марини Порошенко, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, представників МБФ «Відродження», ЮНІСЕФ, USAID та EDGE.

Олександр Співаковський наголосив на необхідності пропагування на державному рівні ідей толерантності у суспільстві: «Лише законодавчого забезпечення інклюзії недостатньо, навіть імплементації відповідних законів недостатньо. Ключовим моментом для успішного процесу інклюзії є сприйняття суспільством цих змін. Ми повинні розвивати толерантність та терпимість у суспільстві».

«Найкращим способом для цього є здатність людей до емпатії. Виховуючи дитину, батьки повинні уявляти, що колись вони самі будуть у похилому віці. Всі ми розуміємо, що абсолютна більшість людей літнього віку має ті чи інші проблеми зі здоров’ям, у тому числі й особливі потреби. І тут постає питання: як би ці батьки хотіли, щоб їхня дитина ставилася до них через кілька десятиліть? Якщо у похилому віці людина хоче мати дбайливе та шанобливе ставлення з боку власної дитини, то потрібно змалечку виховувати та соціалізовувати її через інклюзію, причому робити це на власному прикладі. Дитина повинна з ранніх років звикати до терпимості та допомоги людям з особливими потребами. Лише за таких умов ми сформуємо відповідну систему цінностей у нашому суспільстві та ліквідуємо соціальну ізольованість людей з особливими потребами», — заявив народний депутат.