У парламенті відбулася координаційна зустріч представників Верховної Ради та проектів міжнародної технічної допомоги щодо обговорення планів на дев’яту сесію Верховної Ради восьмого скликання. У дискусії взяли участь народні депутати, представники апарату та комітетів Верховної Ради, керівництво USAID та програми USAID «РАДА», експерти неурядових організацій. Під час зустрічі було акцентовано увагу на питаннях та викликах, які постають на шляху реформування системи органів державної влади в Україні.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко під час зустрічі, зокрема, зазначила, що на сьогодні необхідно проаналізувати попередню роботу парламенту і виокремити те, що справді важливо для країни, які законопроекти потрібно ухвалити, зважаючи на наближення президентських та парламентських виборів. Так, на її думку, «дуже важливо зафіксувати побудову сильних інститутів влади і, зокрема, продовження реформи парламенту як одного з інститутів».

Голова комітету також відзначила законодавчий поступ у питаннях зовнішньої політики країни. «Верховна Рада прийняла за основу або в цілому 20 із 57 законопроектів, необхідних для імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. Також важливим є створення Міжпарламентської асамблеї Україна — Грузія — Молдова як дієвого інструменту для розгляду питань деокупації територій України, Грузії і Молдови», — резюмувала вона.

Серед найважливіших завдань на дев’яту сесію керівник комітету назвала необхідність ухвалення нового виборчого законодавства та оновлення складу ЦВК.

Учасники заходу обговорили також важливість подальшого реформування сектору безпеки і оборони за результатами ухвалення рамкового закону про національну безпеку та подальшого посилення координації між парламентом та урядом на рівні системної взаємодії комітетів та профільних міністерств.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.