Про це нагадав першокурсникам ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП) Станіслав Ніколаєнко під час посвяти у студенти. Урочистості з нагоди Дня знань відбулися на стадіоні університету, де колонами пройшли представники всіх факультетів вишу, поки ведучі розповідали про можливості кожного підрозділу НУБіП.

На знімку: Ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко, професор Вроцлавського університету наук про життя, почесний професор НУБіП Роман Колач під час традиційного параду першокурсників.

 

«Понад 19 тисяч абітурієнтів цього літа мали бажання вступити до нашого університету, але тільки 5 тисяч найкращих стали студентами, — зазначив ректор. — За свою історію заклад підготував 200 тисяч фахівців народного господарства, серед яких відомі науковці, політики, керівники держави, народні депутати, урядовці, очільники галузі, підприємці, справжні патріоти України». Свого часу він теж навчався в НУБіП — на гуманітарно-педагогічному факультеті. Дипломи цього вишу мають також колишній очільник Верховної Ради Олександр Мороз, народний депутат п’яти попередніх скликань Іван Заєць та його нинішній колега Леонід Козаченко, очільник Держпродспоживслужби Володимир Лапа, заступник профільного міністра Ольга Трофімцева, голова Аграрної партії Віталій Скоцик, які прийшли привітати студентів. Радили не тільки гідно вчитися, а й закохуватися, міряти, знаходити друзів, шукати свій шлях у житті. Народний депутат України Леонід Козаченко побажав першокурсникам стати справжньою елітою України, яка сприятиме її розвитку.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА. 

«Агросектор тримає всю економіку держави», — наголосив Станіслав Ніколаєнко, а готувати його керівників та працівників, готових розв’язувати складні завдання і долати нові виклики, обіцяє НУБіП, який у травні цього року відсвяткував своє 120-ліття.
Першокурсникам вручили символічні ключ знань, заліковку та студентський квиток. Під Гімн України запалили Чашу знань. Хвилюючі моменти свята з новоспеченими спудеями розділили батьки та викладачі. Зазначимо, що в університеті створюють і бережуть свої традиції. Кожному першокурснику пропонують підписати урочисту присягу студента.

Молодь має можливість не тільки здобути диплом і гідну професію, а й розвинути власні спортивні та мистецькі таланти у численних секціях, художніх студіях, гуртках, клубах і театрах, що працюють на базі вишу. Під час урочистостей аудиторію зарядили позитивними емоціями танцівники та співаки, передовсім — учасники народного ансамблю співу і танцю «Колос» імені Станіслава Семеновського.

Студенти факультету ветеринарної медицини, якому, між іншим, уже виповнилося 98 років, прийшли на церемонію у білих халатах. Як відомо, звичайний медик лікує людей, а ветеринар — усе людство. Саме цей факультет виховав трьох Героїв України, серед яких — біохімік Максим Гулий, котрий винайшов ліки, що застосовуються для порятунку людей у гематології, наркології та хірургії.

Нині у колективах 16 факультетів і навчально-наукових інститутів НУБіП у Києві, а також 11 його відокремлених підрозділах у регіонах здобувають освіту понад 30 тисяч студентів. «У нас є 22 бакалаврські спеціальності та 75 магістерських програм», — уточнює Станіслав Ніколаєнко. До речі, є в аграрному виші навіть факультет конструювання та дизайну, за сприяння якого під час церемонії на 3D-принтері було надруковано герб НУБіП.

Навчальний процес і дослідницьку діяльність в університеті забезпечують більш як 2600 науково-педагогічних та педагогічних кадрів, зокрема три сотні професорів і докторів наук та понад тисяча доцентів і кандидатів наук.
«Україна — аграрна держава, і вона надзвичайно потребує нових професійних кадрів, — наголосив член наглядової ради університету, президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало, який теж свого часу здобув диплом цього вишу. — НУБіП має обладнані лабораторії, автоматизовані, комп’ютеризовані класи. Тут є потужна спортивна база, стадіон, прекрасні гуртожитки, тож у студентів є всі можливості для успішного навчання та розвитку».