Сьогодні розпочинає роботу дев’ята сесія Верховної Ради України восьмого скликання

Погоджувальна рада

На початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав із початком нового політичного сезону і розповів про плани на осінь, своє бачення того, як формувати кожен пленарний тиждень. Найважливішими для парламенту залишаються питання безпеки. 

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов, Степан Кубів.

 

Ірина Луценко, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Віктор Бондар.

Наприкінці минулої сесії було прийнято новий закон про національну безпеку, який передбачає ухвалення та імплементацію низки законів — серед них закони про Службу безпеки, про розвідувальні органи, про державне оборонне замовлення і закон про окремий парламентський комітет, який здійснюватиме парламентський контроль над сектором безпеки і розвідувальними органами, законопроекти щодо інформаційної безпеки.
Ще один пріоритет — Держбюджет. Голова Верховної Ради повідомив, що мав розмову з Прем’єр-міністром щодо проекту державного кошторису на наступний рік. Важливий блок — виборче законодавство. Адже наступного року — вибори, отож потрібно оновити склад ЦВК та ухвалити Виборчий кодекс. Глава парламенту доручив робочій групі пришвидшити розгляд поданих до нього правок.
Щодо закону про мови — після того як Конституційний Суд скасував так званий закон Колесніченка-Ківалова, потрібно заповнити законодавчий вакуум, що виник. На розгляді в парламенті перебуває п’ять проектів Виборчого кодексу, з них потрібно виробити один узгоджений законопроект.
Наступний пріоритет — євроінтеграція. Парламенту належить схвалити низку законів, необхідних для євроінтеграції відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС. Парламентська й урядова робочі групи активно працювали влітку, вироблено план із більш як 50 законопроектів, з них 21 готовий до розгляду. Голова Верховної Ради запропонував упродовж кожного пленарного тижня розглядати по два-три євроінтеграційні законопроекти.
Ще один вагомий блок — економічні закони. А також зміни до Конституції. КС надав висновок щодо двох законопроектів про скасування депутатської недоторканності, отож парламент має розглянути восени це питання. «Якщо будуть внесені пропозиції щодо закріплення в Конституції нашої стратегії вступу до ЄС та НАТО, я, як Голова Верховної Ради, ці ініціативи активно підтримуватиму, щоб зробити ці стратегії незворотними», — заявив Андрій Парубій.
Невідкладного розгляду потребує і реформа парламенту — депутатам належить схвалити два законопроекти про кількість та розподіл парламентських комітетів, а також законопроект про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради.
Першого пленарного тижня парламент має затвердити порядок денний дев’ятої сесії Верховної Ради України. Однак оскільки ще не всі депутатські фракції та парламентські комітети подали свої пропозиції до порядку денного, Голова Верховної Ради запропонував затвердити спочатку тижневий порядок денний.
На вівторок заплановано розгляд блоку питань інтелектуальної власності, на четвер — блок питань безпеки та оборони, у середу та четвер — понад 20 законів про ратифікації міжнародних угод. Важливим також є проект закону про бізнес-омбудсмена, розгляд документа парламент планує розпочати у середу, а завершити у четвер.
Лідери депутатських фракцій і груп та голови парламентських комітетів висловили свої пропозиції до порядку денного сесії.

Захистимо кожне своє місто

Український інформаційний простір має бути рішуче захищений від інформаційних атак країни-агресора Російської Федерації, наголосив голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов. Фракція БПП оприлюднила заяву щодо захисту інформаційного простору та антидержавної спрямованості телеканала «NewsOne», у якій звертається увага на динаміку антиукраїнських настроїв на цьому телеканалі.
Вітаючи українських школярів і педагогів з початком нового навчального року та з Днем знань, лідер фракції БПП навів позитивні приклади: у Донецькій області цього року до школи пішло майже 18 тисяч першачків, з них 99% навчатимуться українською мовою. «Це підтверджує, що завдяки принциповій позиції Президента України, завдяки принциповій позиції парламенту, нас з вами, нам реально вдалось посилити роль української мови в навчальному процесі», — наголосив Артур Герасимов.
Ще однією знаковою подією політик назвав відновлення газопостачання до Авдіївки, де через обстріли російських окупаційних військ минулого року було пошкоджено газопровід, а ворожі снайпери не підпускали робітників для проведення його ремонту. Однак нині понад 20 тисяч місцевих мешканців повністю забезпечено блакитним паливом. «Це черговий сигнал ворогові: Україна захистить кожне своє місто і не покине своїх громадян напризволяще!» — зазначив парламентарій.
Центр стабільності
Верховна Рада зобов’язана стати центром політичної стабільності у період проведення президентських виборів, наголосив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. Він застеріг від можливого втручання у вибори з боку Росії. «Парламент має бути готовим до того, щоб провести нашу державу через уразливий період обрання нового глави держави і Верховного головнокомандувача», — сказав Бурбак, звернувшись до кандидатів у президенти з проханням відкласти суперечки і конфлікти, щоб виборчі перегони не працювали проти країни.
«Червоними прапорцями» у діяльності всіх кандидатів має бути позначено межі, за якими починається ослаблення країни», — наголосив політик.
Фракція також наполягає на оновленні складу ЦВК, ухваленні нового Виборчого кодексу. «Проведення виборів зі старим складом Центральної виборчої комісії автоматично означатиме їх нелегітимність», — заявив Максим Бурбак. Він також додав, що ЦВК своїм рішенням неправомірно зупинила призначення перших і додаткових виборів у 98 об’єднаних територіальних громадах, що гальмує одну із найуспішніших реформ — реформу децентралізації.
Фракція «Народний фронт» звернулася до Київської міської ради з пропозицією назвати іменем Сенатора Маккейна одну з центральних вулиць столиці. Про це повідомив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак під час Погоджувальної ради. «Ми повинні висловити вдячність великому американцю, який віддано підтримував Україну у найскладніші дні і години», — сказав Бурбак. Цю ініціативу підтримала і Представник Президента у парламенті Ірина Геращенко, запропонувавши перейменувати вулицю Івана Кудрі.

Чи можна обійтися без зростання тарифів?

Лідер фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко запропонував переглянути порядок денний сесії. На його погляд, першим питанням має бути звіт уряду щодо виконання соціальних програм та подолання економічної кризи. «Треба дати чіткі відповіді щодо намірів підвищити тарифи на газ і комунальні послуги, — зауважив політик. — Наша позиція така, що тарифи, навпаки, повинні бути зменшені, а переговори з МВФ треба розпочинати не з тарифів, а з інших питань». Фракція підтримує формування ЦВК за квотним принципом, схвалення Виборчого кодексу, вимагає надати право голосувати вимушеним переселенцям, яких офіційно зареєстровано в Україні півтора мільйона.

ДОСЛІВНО

Степан КУБІВ, Перший віце-прем’єр-міністр 

України — міністр економічного розвитку та торгівлі:
— Бюджет на 2019 рік урядом буде подано вчасно — до 15 вересня 2018 року.

ФАКТ

У Донецькій області цього року до школи пішло майже 18 тисяч першачків, з них 99% навчатимуться українською мовою.

ПОЗИТИВ

У першому півріччі експорт товарів і послуг з України зріс на понад 11% і становив 27,8 мільярда гривень.