Національний мистецький фестиваль «Кропивницький» удруге з успіхом відбувся на Кіровоградщині

Під час фестивалю.

З 29 серпня по 2 вересня жителі міста та області й численні гості мали нагоду поринути в наймасштабніший мистецький мікс, яким була сповнена цьогорічна програма свята. До неї ввійшов і важливий соціальний проект «Герої серед нас». Він, за словами організаторів фестивалю, є актуальним меседжем сьогодення до всіх українців — розкрити потенціал героя в собі, відкрити шлях для спільної розбудови соціуму в кожній повсякденній справі, кожній власній дії.
На батьківщині корифеїв українського театру свої найновіші та найяскравіші проекти презентували театральні колективи з багатьох куточків країни: театр імені М.Л. Кропивницького, Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, Львівський театр «Воскресіння», Київський театр «Актор», Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г. Шевченка, Одеський український театр імені В. Василька, Театральна майстерня Ади Роговцевої та інші колективи.
Академічний напрям представляли провідні виконавці та колективи України. Зокрема, ансамбль класичної музики імені Бориса Лятошинського, симфонічний та камерний оркестри Національного будинку органної та камерної музики України. Мета фестивалю — відновити історичну справедливість та реабілітувати статус Кропивницького, землі, що плекала таланти видатних митців, корифеїв українського театру Марка Кропивницького, Івана Карпенка-Карого, Миколи Садовського, Панаса Саксаганського, Марії Заньковецької, і землі, що зберегла провідні мистецькі традиції на культурній мапі України. Здійснити ребрендинг назви прекрасного міста в центрі держави.
Організатор фестивалю — Міністерство культури України.

Петро МЕЛЬНИК.
Фото з офіційної сторінки «Національний мистецький фестиваль «Кропивницький» у Фейсбуці.

Кіровоградська область.

 

ПРЯМА МОВА

Олександр ГОРБУНОВ, ініціатор фестивалю, народний депутат України:

«Першим і головним кроком до створення й проведення Національного мистецького фестивалю стало перейменування міста на Кропивницький. В умовах війни із сусідньою державою-агресором це було дуже важливим і необхідним рішенням. А вже після цього прийшли думки про те, що буде завтра і що робити сьогодні місту з не просто новою назвою... З новим обличчям і новими можливостями для розвитку. Я довго збирав для себе аргументи й зрозумів, що саме нова назва може покласти початок масштабному мистецькому розвитку міста. Кропивницький разом із новим ім’ям отримав масу переваг і можливостей. Я озвучив ідею проведення великої культурної події, яку підтримали і колеги в парламенті, і Кабінет Міністрів, за що я їм дуже вдячний. Власне, так і з’явився в Державному бюджеті України окремий рядок — «Національний мистецький фестиваль «Кропивницький».