Президент Петро Порошенко провів зустріч із Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, першим заступником глави парламенту Іриною Геращенко, прем’єром Володимиром Гройсманом та керівниками депутатських фракцій і груп.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко відзначила, що розмова була напрочуд конструктивна. «Напередодні нового політичного сезону звірили годинники щодо ключових завдань осені. Президент подякував усім, хто голосував за звернення до Вселенського Патріарха щодо Томосу. Єдність парламенту в цьому питанні була важливим фактором. Також є оптимізм стосовно підтримки ініціативи Президента щодо внесення змін до Конституції для закріплення курсу на ЄС і НАТО і ліквідації в Прикінцевих положеннях (Конституції. — Авт.) дозволу на розміщення Чорноморського флоту в Криму», — зазначила політик у Facebook та підкреслила, що ці рішення треба було ухвалити ще у 1990-х роках. Водночас вона відзначила важливість нинішньої ініціативи Президента, адже загроза реваншу та спроб змінити курс України після виборів залишається. «Російські впливи, гроші, телеканали робитимуть для цього все, тому маємо не дати п’ятій колоні найменшого шансу змінити курс», — наголосила І. Геращенко і висловила думку, що перше голосування щодо змін до Конституції для направлення їх до Конституційного Суду може відбутися вже у вересні.

«Думаю, такі відверті розмови і звірку годинників варто проводити частіше. Є питання, які мають об’єднувати державних діячів, — це захист країни.

Й особливо хочу відзначити, що Президент Порошенко зберігає лідерство в ключових питаннях — захист територіальної цілісності і суверенітету, посилення української армії, тиск на РФ на міжнародній арені», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Президент Петро Порошенко, представляючи керівникам фракцій та груп зміни до Конституції, які мають закріпити в Основному Законі європейський та євроатлантичний напрям розвитку України, закликав їх якнайшвидше розглянути, щоб зробити здобутки Революції Гідності незворотними та не допустити реваншу. Глава держави також нагадав, що у 2010 році, коли ставилося питання про внесення таких змін, лунали пропозиції прибрати із законопроекту позиції про євроатлантичну інтеграцію.

«Тоді це пояснювалося тим, що нам потрібен мир. Що саме позаблоковий статус гарантує Україні мир. Хочу нагадати, що російська агресія у 2014 році проти України відбулася за часів дії поза-блокового статусу. Це була абсолютно безвідповідальна позиція, абсолютно антидержавна, яка ввела в оману, не захистила. І я думаю, що це ще один аргумент для того, щоб ми твердо вирішили щодо конституційного закріплення європейського і євроатлантичного цивілізаційного вибору Української держави», — сказав П. Порошенко.

Глава держави повідомив, що йдеться про зміни до Преамбули, трьох статей Основного Закону України — 85, 102 і 118, та Перехідних положень. За його словами, у Преамбулі, власне, буде зафіксовано цивілізаційний вибір України та її місце як члена європейської родини і наш курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію. У зазначених статтях — підтримка Верховною Радою та урядом визначеного напряму розвитку держави й зобов’язання щодо забезпечення європейського руху, які бере на себе Президент.

«У Перехідних положеннях ми чітко фіксуємо позицію, що вилучаємо норму, на підставі якої в Україні перебував Чорноморський флот, — конституційних підстав після прийняття цих змін не буде», — додав П. Порошенко та зауважив, що на сьогоднішній день левова частина населення, понад 70 відсотків, підтримує європейську інтеграцію, а понад половина українського народу — євроатлантичну інтеграцію. Так само європейський вектор розвитку був підтриманий абсолютною більшістю парламенту під час ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС та виконання комплексу завдань щодо безвізового режиму, прийняття закону про національну безпеку, інших законодавчих актів, констатував він.

Президент Петро Порошенко повідомив, що планує найближчим часом скликати засідання Ради національної безпеки і оборони, щоб до 30 вересня повідомити РФ про припинення дії договору про дружбу і співробітництво.

«Сьогодні це є виключно компетенція Президента України. Я планую найближчим часом з цього приводу, після внесення пропозицій МЗС, провести засідання РНБО і в термін до 30 вересня спрямувати за своїм підписом повідомлення РФ про непродовження дії зазначеної угоди», — повідомив глава держави. Водночас він зауважив, що угода не розривається, оскільки це складна і тривала процедура, а припиняє свою дію у зв’язку з непродовженням.

Також Президент закликав парламент підтримати його законопроект щодо змін до статуту Збройних Сил України, які стосуються запровадження військового вітання «Слава Україні». «Ті з вас, хто дивився парад, побачили, що відбулися відповідні зміни у військовому привітанні. Вони були розроблені з урахуванням урядових пропозицій, пропозицій Міністерства оборони. І мені поведінка наших воїнів на параді, той ентузіазм, коли вони нарешті почали вимовляти «Слава Україні», лише додали впевненості, що це треба робити зараз, вже і негайно», — наголосив П. Порошенко.

Під час зустрічі.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).