Веселівська ОТГ Запорізької області зуміла збільшити бюджет у десятки разів, знайти двох інвесторів та відремонтувати всі (!) дороги адміністративного центру громади.

З головою Веселівської ОТГ Запорізької області Петром Кіяшком нас розділяє густа завіса прапорців на його столі. Крім українського, тут прапорці ЄС, а також Данії, Німеччини, Польщі, США і Швеції. Делегації цих країн були у Веселому, співпрацюючи за тим чи іншим напрямом. Наприклад, Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) передало обладнання для гасіння пожеж добровільній пожежній частині Веселівської громади. Данці надіслали майже 100 тонн гуманітарної допомоги: одягу, медичного обладнання, ліків. З поляками із гміни Котунь Мазовецького воєводства Веселе вже майже рік обмінюється різноманітними делегаціями.

— Що конкретно дала громаді участь у реформі децентралізації влади? — перепитує Петро Кіяшко. — У село Мала Михайлівка провели газ. Це конкретно? — перепитує він. — У Малій Михайлівці, Озерному, Широкому до об’єднання не було жодного ліхтаря, а тепер усі вулиці в цих селах освітлені, там з’явилося кількасот ліхтарів. Тільки у Веселому ми проклали 20 кілометрів тротуарів та власними силами залатали всі (!) дороги. Тепер на них немає жодної ями, а наші комунальні ремонтні бригади відновлюють дороги в селах нашої громади. Ми капітально відремонтували школи. В усіх комунальних закладах замінили вікна та двері на енергозберігаючі. Перевели комунальне господарство громади на твердопаливні котли. Створили Центр первинної медико-санітарної допомоги і Центр надання адміністративних послуг. Залучили інвестора на 400 мільйонів гривень, який щороку сплачує нам 750 тисяч гривень земельного податку, побудувавши на 28,5 гектара сонячну електро-
станцію, де працюють понад 30 осіб. Вистачить? Я можу ще довго перераховувати.

Веселівська громада об’єдналася одна з перших у Запорізькій області. Петро Кіяшко зізнається, що спочатку сприйняв реформу як своєрідну аферу. Не надто вірив, що все вдасться. Але альтернативи їй, щоб вирватися з глухого кута, до якого потрапило місцеве самоврядування за часів Януковича, не мали.

— Нині в людей з’явилося щире бажання працювати, чого раніше не було або було дуже мало, — каже Петро Кіяшко. — Життя у громаді направду змінюється — це змушені визнавати навіть місцеві скептики.

Одним із підтверджень цього стало бажання жителів сусідньої Менчикурської сільської ради приєднатися до Веселівської ОТГ. За перспективним планом село Менчикури мало відійти до іншої громади, але люди не погодилися, добиваючись приєднання до Веселого.

— Нещодавно ми отримали від Державного фон-ду регіонального розвитку 
9 мільйонів гривень на термосанацію опорної гімназії і ще 5 мільйонів гривень за програмою «Питна вода», — розповідає Петро Кіяшко. — Побачивши, що з нами легко вести справи, ще один інвестор нині розпочинає будівництво другої електростанції, від якої матимемо не менш як 300 тисяч гривень земельного податку на рік.

Сукупний бюджет усіх населених пунктів Веселівської ОТГ до об’єднання становив 25 мільйонів гривень. А цього року він сягнув вже 81 мільйона гривень, з яких 42 мільйони становлять власні надходження. Щоб збільшити кількість цих надходжень, Петро Кіяшко планує з наступного року стимулювати розвиток бізнесу, видаючи кредити підприємцям.

— Завдяки реформі децентралізації влади периферійні села та селища отримали нове життя, — переконана керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець. — Їхні жителі тепер самі почали будувати власний добробут, втілюючи в життя надзвичайно цікаві ідеї. Веселівська ОТГ, власне, є джерелом таких ідей, які цілком можуть позичати інші об’єднані громади України.

Фото Олега БАКЛАЖОВА.