Росія загрожує всьому вільному світу

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з Віце-президентом Німецького Бундестагу Вольфгангом Кубікі (на знімку), який перебуває з тижневим візитом в Україні.

Голова Верховної Ради наголосив, що приділяє велику увагу міжпарламентським контактам і комунікації: «Багато німецьких делегацій побувало в Україні, що допомагає краще зрозуміти нашу країну німецьким політикам і німецьким громадянам». Він також позитивно оцінив факт початку роботи групи дружби між німецьким і українським парламентом. «Тісніші контакти між групами і фракціями дають змогу краще вибудовувати діалог», — зазначив А. Парубій.
Політик подякував за підтримку України, «особливо у той важкий період, що переживає Україна, — у період російської агресії», головною причиною якої він назвав прагнення народу України проводити курс на євроінтеграцію. «Наш суверенний вибір, обстояний на Майдані, Росія хоче поставити під сумнів і повернути вплив над Україною. На моє глибоке переконання, це агресія не тільки проти України, а й проти всього вільного світу, адже Росія поставила під сумнів усю систему світової безпеки, яка сформувалася після Другої світової війни», — сказав глава парламенту і додав, що Росія проводить агресію всіма засобами — не лише мілітарними, а й інформаційними. 
Незважаючи на агресію, повідомив А. Парубій, Україна йде шляхом реформ і євроінтеграції. Він відзначив високий рівень демократії в українському суспільстві, де присутні різноманітні думки і точки зору, водночас, за його словами, у парламенті з багатьох важливих питань є спільна позиція, зокрема щодо ключових напрямів: вступу до ЄС та НАТО.
Голова Верховної Ради одним із важливих питань для України назвав боротьбу з корупцією. За його словами, з цією метою величезну кількість зусиль було спрямовано на створення потужної структури. Він нагадав про створення НАБУ, САП, НАЗК, про запровадження найбільш відкритого у світі електронного декларування та ухвалення рішення про Антикорупційний суд, формування якого можливе вже до кінця цього року.
А. Парубій повідомив, що вже понад 1000 днів Україна не закуповує газ у Росії, що стало фактором енергетичної незалежності країни і завдало найбільш чутливого удару по корупційній сфері. Він також висловився за приватизацію державних підприємств, що є одним зі шляхів боротьби з корупцією, та за невідворотність покарання за вчинені корупційні дії.
Щодо безпекової ситуації, то Голова Верховної Ради зазначив, що агресивні дії з боку Росії продовжуються, ключові пункти домовленостей нею не виконуються. За його словами, Путін повинен виконати перший пункт — припинення вогню — і відпустити заручників, які утримуються в неволі. У цьому контексті політик подякував за підтримку санкцій і позицію щодо звільнення українського режисера Олега Сенцова.
Також, на його думку, важливо донести світові, що в Україні відбувається нелокальний конфлікт, що Росія загрожує всьому вільному світу. Він нагадав, що на території Молдови стоять окупаційні війська, десять років тому російські танки зайшли на територію Грузії. «Небезпека Путіна є глобальною і масштабною», — сказав він і висловив переконання, що слабка відповідь світового співтовариства на подібні дії призводить до поширення агресії далі. «Якщо правильно оцінити масштаб цієї загрози, можна набагато ефективніше вибудовувати кроки протидії», — наголосив Голова Верховної Ради України.
А. Парубій також подякував за запрошення української молоді на навчання до Бундестагу та запросив німецьку молодь знайомитися з українським парламентом. Він повідомив про створення освітнього центру у Верховній Раді, який допоможе детальніше ознайомити молодь з історією парламентаризму: «Вважаю, що ознайомлення діяльних молодих людей, що йдуть у політику, з конкретним українським досвідом, з історією парламентаризму буде правильною і конкретною програмою нашої посиленої взаємодії». «Вірю у парламентську дипломатію і контакти між парламентами. Активізація в цьому напрямі стане гарним кроком», — наголосив він.
Своєю чергою Віце-президент Німецького Бундестагу зазначив, що між парламентами України і Німеччини повинні існувати тісніші контакти, аби завдяки комунікації долати перешкоди між країнами, якщо вони виникають. В. Кубікі наголосив, що ситуацію з Кримом і Донбасом Німеччина розглядає як протиправну і ніколи з цим не погодиться. «З німецької точки зору, переважним є припинення вбивств на Донбасі. Необхідно розробити європейську дорожню карту перетворень на Донбасі — досягнення перемир’я, припинення воєнних дій, відновлення політичної ситуації в рамках України», — зазначив він і пообіцяв докладати зусилля для дискусії на міжпарламентському рівні. Він також побажав великих успіхів на шляху боротьби з корупцією, бо «від того залежить майбутнє України».

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 
Більше фото тут - www.golos.com.ua